Prima racheta privata din Japonia a explodat dupa lansare. Trebuia sa plaseze un satelit pe orbita
Prima incercare a companiei japoneze Space One de a face din tara sa un concurent in domeniul lansarilor de sateliti s-a incheiat cu foc, fum si resturi, dupa ce racheta Kairos a explodat miercuri, la scurt timp dupa lansare, relateaza Deutsche Welle.
Kairos, a companiei Space One, cu sediul la Tokyo, a fost prima racheta lansata de sectorul privat din Japonia.
Racheta de 18 metri cu combustibil solid a decolat de pe rampa de lansare proprie a companiei din regiunea Wakayama, in vestul Japoniei, la ora 11:01 a.m. (0201 GMT).
Transmisiunile in direct ale presei locale au aratat cum racheta a explodat in aer la cateva secunde dupa lansare. Sute de spectatori se adunasera in apropiere pentru a urmari lansarea.
Potrivit lui Shuhei Kishimoto, guvernatorul administratiei locale, nu au existat raniti in apropierea rampei de lansare, iar incendiul a fost stins.
Racheta transporta un satelit guvernamental menit sa inlocuiasca temporar sateliti de informatii, in caz de nevoie.
Katsumasa Tashima, primarul din Kushimoto, un oras din Wakayama, s-a declarat dezamagit, dar a adaugat ca orasul va sprijini Space One si „va continua sa ofere ajutor pentru ca urmatoarea racheta sa aiba o lansare de succes”.
Anterior, compania a fost nevoita sa amane fereastra inaugurala de lansare a Kairos – derivat dintr-un cuvant grecesc antic care inseamna „momentul potrivit” – de patru ori, ultima data sambata.
In pofida exploziei, Space One intentioneaza sa isi continue misiunea de a furniza „servicii de curierat spatial”, cu scopul de a lansa 20 de rachete pe an pana la sfarsitul anilor 2020, a declarat presedintele sau Masakazu Toyoda.
Luna trecuta, agentia spatiala japoneza JAXA a lansat cu succes noua sa racheta emblematica si rentabila, H3. Aceasta lansare a fost, de asemenea, afectata de intarzieri si de doua incercari esuate.
Desi este relativ mica, industria aerospatiala japoneza depune eforturi pentru a dezvolta rachete mai putin costisitoare, cu scopul de a satisface cererea tot mai mare de lansari de sateliti atat din partea guvernului, cat si a clientilor internationali.