Prima reactie a PSD la decizia CCR. Noaptea mintii: „Inseamna ca ceea ce am facut noi nu e atat de rau”

politica

Presedintele Comisiei Juridice din cadrul Senatului, Robert Cazanciuc, a sustinut luni, dupa decizia CCR prin care au fost respinse in bloc modificarile la codurile penale, ca „ca ceea ce am facut noi nu e atat de rau”.

„E foarte bine ca dupa 7 amanari Curtea a decis ca ce am facut noi in Parlament nu corespunde cu vointa initiala a Curtii. Trebuie sa vedem motivarea pentru a vedea detaliile. Dupa 7 amanari inseamna ca a fost o decizie greu de luat, inseamna ca ceea ce am facut noi nu e atat de rau, pentru ca daca era rau, era evident de la inceput si nu era nevoie de 7 amanari pentru a constata ca ceea ce a facut Parlamentul nu corespunde de fapt cu decizia initiala. Convingerea noastra a fost de la inceput ca ceea ce am facut in Parlament corespunde cu decizia initiala a Curtii, dar trebuie sa vedem motivarea”, a spus Cazanciuc la Digi24.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, in unanimitate, luni, sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, pe motiv ca Legislativul nu a transpus deciziile CCR incidente.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra sesizarilor privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, sesizari formulate de deputati PNL si USR, precum si de presedintele Iohannis, asupra carora dispusese conexarea in sedinta din 4 iulie.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in ansamblul ei, este neconstitutionala. In acest sens, Curtea a retinut, in esenta, faptul ca, in cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus in integralitate deciziile Curtii Constitutionale incidente in materie penala. Prin urmare, Curtea a constatat ca legea criticata incalca art.147 alin.(2) din Constitutie”, se precizeaza in comunicat.

Tot luni, Curtea s-a pronuntat si asupra sesizarilor privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, sesizari formulate de tot de PNL si USR si de seful statului, pe care le-a conexat, de asemenea.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in ansamblul ei, este neconstitutionala. Curtea a retinut in esenta ca, in cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare si nu a transpus toate deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, neconstitutionalitatea unor norme de procedura penala. Prin aceste motive, Curtea a constatat ca legea supusa controlului incalca art.147 alin. (2) din Constitutie”, a explicat CCR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: