Presedintele Comisiei Juridice din cadrul Senatului, Robert Cazanciuc, a sustinut luni, dupa decizia CCR prin care au fost respinse in bloc modificarile la codurile penale, ca „ca ceea ce am facut noi nu e atat de rau”.
„E foarte bine ca dupa 7 amanari Curtea a decis ca ce am facut noi in Parlament nu corespunde cu vointa initiala a Curtii. Trebuie sa vedem motivarea pentru a vedea detaliile. Dupa 7 amanari inseamna ca a fost o decizie greu de luat, inseamna ca ceea ce am facut noi nu e atat de rau, pentru ca daca era rau, era evident de la inceput si nu era nevoie de 7 amanari pentru a constata ca ceea ce a facut Parlamentul nu corespunde de fapt cu decizia initiala. Convingerea noastra a fost de la inceput ca ceea ce am facut in Parlament corespunde cu decizia initiala a Curtii, dar trebuie sa vedem motivarea”, a spus Cazanciuc la Digi24.
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, in unanimitate, luni, sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala, pe motiv ca Legislativul nu a transpus deciziile CCR incidente.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra sesizarilor privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, sesizari formulate de deputati PNL si USR, precum si de presedintele Iohannis, asupra carora dispusese conexarea in sedinta din 4 iulie.
„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in ansamblul ei, este neconstitutionala. In acest sens, Curtea a retinut, in esenta, faptul ca, in cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus in integralitate deciziile Curtii Constitutionale incidente in materie penala. Prin urmare, Curtea a constatat ca legea criticata incalca art.147 alin.(2) din Constitutie”, se precizeaza in comunicat.
Tot luni, Curtea s-a pronuntat si asupra sesizarilor privind Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, sesizari formulate de tot de PNL si USR si de seful statului, pe care le-a conexat, de asemenea.
„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, in ansamblul ei, este neconstitutionala. Curtea a retinut in esenta ca, in cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare si nu a transpus toate deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, neconstitutionalitatea unor norme de procedura penala. Prin aceste motive, Curtea a constatat ca legea supusa controlului incalca art.147 alin. (2) din Constitutie”, a explicat CCR.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…
Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare,…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…