Prima reactie a lui Tariceanu fata de OUG-ul lui Tudorel Toader. Seful Senatului nu-si mai incape in piele de satisfactie

politica

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi pentru Mediafax ca anuntul ministrului Justitiei privind adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale ar fi un demers „foarte corect”, pentru ca ”si vinovatii au dreptul la un proces corect”.

„Foarte corect. Nu stiu ce declaratie a facut ministrul, dar daca asta intentioneaza, e un punct de vedere corect. Actul de justitie a fost profund afectat de existenta protocoalelor si de interceptarile ilegale ale telefoanelor, asa cum a reiesit din decizia CCR si acestea reprezinta grave incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti care nu pot fi acceptabile intr-o tara democratica. Acest caz este unic in componenta Uniunii Europene, un caz unic si foarte grav”, a declarat Tariceanu, intrebat cum comenteaza anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

„(Este un pas inainte pentru repararea – n.r.) unor ilegalitati. E foarte grav. Vreau sa subliniez un lucru. Chiar si cei care sunt vinovati au dreptul la un proces corect in care procedurile sunt respectate si legile sunt respectate. Nu mai vorbim de faptul ca probabil sunt si oameni nevinovati care au avut de suferit din cauza aceasta. Dar, de principiu, intr-o tara in care functioneaza justitia corect, chiar si cel vinovat are dreptul la un proces corect”, a adaugat presedintele ALDE.

Ministrul Justitiei a anuntat, miercuri seara, ca-i va propune premierului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale, Tudorel Toader precizand ca va face aceasta propunere intr-un timp scurt, „dupa terminarea concediilor”.

„(Ordonanta va dispune -n.r.) posibilitatea oricarui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului ca hotararea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegala sa se apropie de dosar, sa ceara unui judecator sa verifice daca hotararea lui a fost pronuntata pe baza celor doua elemente, judecator care sa spuna da, ii admite si trimite cauza la rejudecare, judecator care sa spuna nu, nu e vorba de interceptari nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curtii Constitutionale fac aceasta definitie, aceasta clasificare (- a ceea ce inseamna interceptari nelegale -n.r.). Interceptari facute de SRI si folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legatura cu securitatea, siguranta nationala si folosite in fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seara, Tudorel Toader, la Antena 3.

Intrebat cand va inainta aceasta propunere de ordonanta de urgenta, ministrul Justitiei a raspuns ca intr-un timp scurt.

„Dupa ce se termina concediile. Imediat dupa ce se termina concediile”, a completat Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: