OFICIAL Prima victorie contra Moscovei la Chisinau: s-a facut pragul pentru validarea referendumului de aderare la UE. „Se voteaza masiv”

politica

Maia Sandu

Peste un milion de alegatori au votat, pana la 0ra 15.00, la referendumul si prezidentialele din Republica Moldova, arata date oficiale.

UPDATE Primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, dar si referendumul privind modificarea Constitutiei pentru a confirma aderarea tarii la Uniunea Europeana pot fi declarate valide ca urmare a votului exercitat de peste o treime dintre alegatori, a anuntat duminica seara, intr-un briefing de presa, presedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, la alegerile prezidentiale, pana la ora 19.00 s-au prezentat la urne 48,70% din totalul alegatorilor inscrisi in liste, cu 7,7 puncte procentuale mai mult decat la alegerile prezidentiale din 2020.

Totodata, la referendum au votat, pana la ora 18.00, un numar de 1.228.658 persoane, ceea ce inseamna 42,44% din totalul alegatorilor.

„In conformitate cu prevederile Codului Electoral, atat alegerile prezidentiale, cat si referendumul republican pot fi declarate valabile daca la ele au participat cel putin o treime dintre alegatorii inscrisi in listele electorale”, a afirmat Caraman.

Astfel, peste 38% au votat, in conditiile in care propagandistii Moscovei sperau ca referendumul nu va fi validat din cauza absenteismului. Pragul este de 33%.

„Prieteni, gata!!! In acest moment, ora 14.35, au votat 1/3 din votanti la alegerile din Republica Moldova. La alegeri au votat aproape 1 milion de alegatori.

Asta ar putea insemna ca practic s-a facut pragul pentru Referendumul European de peste Prut!

(…) Prin urmare, daca privim ritmul de praticipare la vot, Referendumul European din Republica Moldova va fi considerat valabil. Asta este prima previziune despre aceste alegeri pe care am facut-o si care se adevereste. Ca referendumul va fi validat, chiar daca sunt anumite emotii.

Acum asteptam sa vedem daca am avut dreptate in ceea ce priveste rezultatele votului.

Apropo, observ ca voteaza masiv cetatenii moldoveni din Republica Moldova. Cei plecati au votat in numar de putin peste 100 de mii. O diferenta notabila fata de cei mai bine de 1 milion de cetateni plecati.

(…) Pentru ca trebuie sa intelegeti, spre alegerile din Republica Moldova se uita cu multa atentie cancelariile din Occident, dar si Kremlinul.

Chiar daca e usor cliseistic ce voi spune acum, soarta cetatenilor moldoveni este astazi in mainile lor, in acea stampila pe care o aplica pe o foaie de hartie”, a transmis jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews Romania.

Numarul de alegatori care au votat la aceste scrutine este cu aproape 200.000 mai mare fata de alegerile prezidentiale din 2020, raportat la acelasi interval orar.

In cursa pentru presedintia Republicii Moldova s-au inscris 11 candidati, insa lupta pentru fotoliul prezidential de la Chisinau se va da intre actuala presedinta, proeuropeana Maia Sandu, si principalul candidat al stangii Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova sustinut de Partidul Socialistilor din Republica Moldova. Ceilalti candidati sunt Renato Usatii (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltarii si Consolidarii Moldovei), Octavian Ticu (Blocul „Impreuna”), Andrei Nastase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtuna (candidat independent) si Natalia Morar (candidat independent).

Pentru alegerile prezidentiale si referendumul pentru modificarea Constitutiei au fost constituite 2.221 sectii de votare, dintre care 234 sunt deschise in strainatate.

Din cele 1.987 sectii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, functioneaza in municipiul Chisinau. In localitatile din Transnistria au fost deschise 30 de sectii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau inregistrati 274.475 de cetatenii cu drept de vot cu domiciliul in unitatile administrativ-teritoriale din stanga Nistrului.

Dintre cele 234 de sectii din strainatate, cele mai multe sunt deschise in Italia (60), Germania (26), Franta (20), Marea Britanie (17) si Romania (16). In Federatia Rusa functioneaza doar doua sectii de votare, ambele la Moscova. Pentru fiecare din cele doua sectii au fost alocate cate 5.000 de buletine de vot.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la 21:00.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: