Primaria Brasov si-a trimis singura somatii sa repare fatadele unor cladiri aflate in patrimoniu

news

Primaria Brasov si-a trimis singura somatii sa repare fatadele celor 103 cladiri degradate pe care le detine fie direct, fie prin intermediul societatii RIAL care gestioneaza acest tip de patrimoniu al orasului, chiar daca unele dintre ele sunt in coproprietate, potrivit BZB.

Potrivit legislatiei si unui regulament local, pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilanul Municipiului Brasov se aplica impozitul pe cladire majorat cu 500%.

Somatiile au fost trimise de catre Directia Fiscala Brasov, aflata si ea in subordinea Primariei si care si-a trimis chiar si ei insisi o asemenea somatie!

In somatii se precizeaza ca, daca proprietarii nu isi ingrijesc cladirile si nu repara fatadele, impozitul pentru acestea se va majora. Majorarea depinde de starea de degradare a cladirii si poate ajunge pana la un impozit majorat de cinci ori fata de cat era prevazut initial.

Numeroase alte institutii si persoane fizice au fost instiintate ca, din 2024, vor fi supraimpozitate pentru terenurile si cladirile neingrijite. Directia Fiscala a trimis aceste somatii, insa ele vor trebui confirmate de votul alesilor locali in sedinta de plen a Consiliului Local al Municipiului Brasov.

„Este vorba de cladiri in care municipiul Brasov detine cote-parti, apartamente care sunt in administrarea RIAL-ului, iar acele cladiri nu respecta conditiile optime de utilizare si reprezinta un risc pentru domeniu public, de aceea, Directia Fiscala impreuna cu Primaria au analizat pe teren si au ajuns la concluzia ca in cazul in care nu se vor face interventii, vor fi propuse pentru supraimpozitare incepand cu anul 2024. Speram ca proprietarii de acolo sa faca demersurile necesare, iar cotele-parti care revin municipiului, cotele-parti ca valoare, vor fi asigurate din bugetul municipiului Brasov”, a precizat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov.

Pe lista cu persoane fizice sunt mii de cetateni si firme, dar si institutii de invatamant, unitati militare, Biserica Evanghelica Parohia Brasov, Biserica Evanghelica Bartolomeu si cea Reformata sau o serie de companii private, cum ar fi Lidl, Vel Pitar, Telekom, Orange, Vodafone, Farmacom, Recon, Rompetrol. Cu impozite majorate ar urma sa fie taxate si societatea Romarm pentru fabrica de la Carfil, dar si Universitatea Transilvania.

Cladirile cu probleme sunt identificate de Politia Locala, o alta institutie aflata in subordinea Primariei. Politistii locali constata starea de degradare a cladirii, iar Directia Fiscala propune si, mai apoi, aplica majorarea de impozit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: