Primaria Brasov vrea sa lege toate cladirile publice la un parc fotovoltaic de 20 de MW pentru care va accesa fonduri europene
Primaria Brasov a anuntat ca vrea sa alimenteze in proportie de aproape 90% cu energie verde, mai curata si mai ieftina, toate scolile, gradinitele, cresele, institutiile de cultura, sediul propriu etc. Pentru aceasta va construi un imens parc fotovoltaic pe 20 de hectare, cu o putere instalata de 20 MWh, scrie Buna Ziua Brasov.
Primaria Brasov a depus pe 29 decembrie o cerere de finantare nerambursabila prin Programul Operational Infrastructura Mare pentru construirea unei instalatii de producere a energiei regenerabile din surse solare (centrala bazata pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MWh. Parcul fotovoltaic va fi construit pe un teren de 20 de hectare, al primariei, situat langa calea ferata Brasov – Sighisoara, in zona Hanului din Ardeal.
„Speram ca proiectul nostru sa fie analizat cat mai repede, astfel incat, dupa semnarea contractului de finantare, sa demaram procedurile necesare pentru realizarea acestui parc pentru producerea de energie verde. Pe langa avantajul ca energia consumata este regenerabila si nu polueaza, se realizeaza astfel o reducere semnificativa la factura de energie electrica si, la fel de important, ne asiguram o anumita independenta energetica, tot mai importanta in actualul context al crizei de energie”, a declarat primarul Allen Coliban.
Odata cu operationalizarea parcului fotovoltaic aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrica pentru cele 21 colegii si licee, 16 scolii gimnaziale, 29 gradinite, 8 crese, institutiile de cultura, primaria si serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele si punctele termice, pietele, parcarile multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public si sistemul de semaforizare din oras, dar si energia electrica necesara domeniului schiabil, va fi acoperit cu energie verde.
Primarul Brasovului a mai spus ca municipalitatea a depus o solicitare de finantare pentru dotarea a 27 de unitati de invatamant cu panouri fotovoltaice, in luna noiembrie 2022. „Cumuland cele doua proiecte, la care se adauga unitatile de invatamant dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile”, a continuat primarul.
Valoarea totala a proiectului parcului fotovoltaic este de 108.491.898 lei cu tot cu TVA. Din bugetul local va fi alocata suma 67.965.487 lei, din care 49.532.281 lei reprezinta cofinantarea care revine municipiului (55% din valoarea eligibila), iar 18.433.206 de lei reprezinta cheltuieli neeligibile.