Categories: news

Primarul din Buzau cere schimbari pentru eficientizarea legii asigurarii obligatorii a locuintelor: „Ma impusca astia de la partidul meu daca dau amenzi”

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale ar trebui modificata cu obligatie de plata a PAD-ului odata cu taxele si impozitele anuale, nu poate fi lasat totul pe seama primarului, a declarat, marti, edilul din Buzau, Constantin Toma.

El considera ca, desi legea a fost introdusa cu scopul de a proteja locuintele impotriva unor riscuri precum cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren, aceasta nu este functionala, din cauza lipsei unor mecanisme clare de aplicare si a unor sanctiuni efective, informeaza Agerpres.

Toma a subliniat ca legea prevede obligatia cetatenilor de a incheia o polita de asigurare obligatorie pentru locuinte, insa nu exista un sistem eficient prin care acestia sa fie obligati sa o respecte. Practic, cetatenii care nu isi asigura locuintele nu sunt sanctionati in mod efectiv. De asemenea, primarii, care ar trebui sa se asigure ca aceasta lege este respectata, nu au fost niciodata amendati pentru nerespectarea ei.

Toma a explicat ca, pentru a trimite notificari tuturor cetatenilor care nu si-au asigurat locuintele, primariile ar trebui sa cheltuiasca sume mari din bugetul local. Spre exemplu, in cazul orasului Buzau, costurile pentru trimiterea notificarilor catre cei aproximativ 50.000 de proprietari ar depasi 500.000 lei, o suma semnificativa in contextul unui an bugetar dificil. In multe comune mici, aceste costuri ar fi insuportabile pentru bugetele locale limitate.

Legea impune primarilor sa amendeze cetatenii care, dupa notificare, nu si-au asigurat locuintele. Totusi, Toma a subliniat ca aplicarea amenzilor este extrem de dificila din punct de vedere politic, in special in perioadele electorale, cand orice masura coercitiva poate afecta relatia dintre primari si alegatori. Aceasta creeaza o situatie in care primarii evita sa aplice legea strict pentru a nu pierde sprijinul electoral.

„Au trecut 16 ani si nu s-a dat nicio amenda in tara asta. Pe partea cealalta, ca primar, va spun: domnule, ma impusca astia de la partidul meu. Pai, eu acuma, cu atatea randuri de alegeri sa le dau instiintare si pe urma, atentie, sunt obligat, dupa ce am dat instiintare, sa-i dau amenda imediat, asa spune legea. Deci, sunt obligat sa-i plece amenda. Ce primar poate sa faca treaba asta intr-un an cu alegeri? Nu mai spun in anii ceilalti. Dar e vreunul nebun? N-a fost niciunul pana acum, din 3.700 cati primari avem acum in Romania, cu comune cu tot”, a mentionat Toma.

In fata acestor dificultati, Toma a sugerat integrarea platii politei de asigurare obligatorie PAD odata cu plata taxelor si impozitelor locale. Astfel, asigurarea locuintei ar fi colectata automat in acelasi timp cu celelalte obligatii financiare pe care cetatenii le au fata de administratia locala.

Aceasta solutie ar elimina necesitatea notificarilor si aplicarii amenzilor, iar cetatenii ar achita asigurarea intr-un mod mult mai usor si mai eficient. Primarul a subliniat ca valoarea primei de asigurare PAD este mica si nu ar reprezenta o povara financiara semnificativa pentru locuitori.

Problema ridicata de primarul din Buzau nu este una locala, ci una generala la nivel national. In Romania, gradul de acoperire al asigurarii obligatorii pentru locuinte este foarte scazut.

Datele indica faptul ca doar aproximativ 23% dintre locuinte sunt asigurate, o cifra considerata extrem de mica, mai ales intr-o tara cu riscuri seismice ridicate, precum cele din zona Vrancea-Buzau.

Alexandru Ciuncan, directorul general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a subliniat ca aceasta situatie reprezinta o amenintare la adresa sigurantei nationale. El a comparat Romania cu alte tari europene, precum Ungaria si Polonia, unde gradul de acoperire al asigurarii locuintelor este mult mai ridicat, situandu-se intre 60% si 80%. Aceste tari au reusit sa implementeze sisteme mai stricte si mai eficiente pentru a asigura protectia locuintelor.

Ciuncan a propus ca discutia despre asigurarea locuintelor sa fie ridicata la nivel de siguranta nationala si sa implice toate institutiile relevante. Printre solutiile propuse se numara aplicarea mai stricta a legii si promovarea asigurarilor facultative, care ar acoperi o gama mai larga de riscuri (cum ar fi incendiile si furturile) si ar asigura locuintele la valoarea lor reala. Aceste asigurari facultative ar completa polita obligatorie PAD, oferind proprietarilor o protectie mai buna in fata riscurilor multiple.

De asemenea, Ciuncan a subliniat importanta unei campanii nationale de constientizare a importantei asigurarii locuintelor, o initiativa care ar trebui sustinuta de autoritati si media pentru a creste rata de asigurare.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Ciolacu confirma ca e la curent cu afacerile cu energie ale nepotului: „Nu vinde nimic. Trebuie sa traiasca si el, are copii mici”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri dimineata, la Digi FM ca nu este adevarat…

2 ore ago

Surse: Fiica afaceristului Ioan Crisan i-ar fi platit cu 100.000 de euro pe asasinii tatalui ei. Ea urmarea sa obtina mai repede mostenirea

Pista anchetatorilor in cazul uciderii afaceristului aradean Ioan Crisan, a carui masina a sarit in…

O oră ago

In timp ce oficial se lauda ca ar sustine cauza palestiniana, Rusia bombardeaza navele care transporta alimente vitale catre civilii din Gaza

Rusia bombardeaza nave care transporta alimente catre Gaza, releva un raport oficial al serviciilor secrete…

14 minute ago

Ungaria, Slovacia si Serbia pun la cale o alianta pentru a lupta impotriva migratiei: „Lagarele, gardurile si controalele stricte la frontiera au devenit noua normalitate”

Lagarele din tari terte, gardurile si controalele stricte la frontiera au devenit „noua normalitate” in…

30 de minute ago