Primarul orasului Londra, Sadiq Khan, a declarat ca nu va permite ca vehiculele uzate, date la casat in cadrul programului London Ulez, sa fie trimise Ucrainei, pentru a fi folosite pe linia frontului.
Programul permite proprietarilor de automobile sa solicite primariei londoneze o plata unica de 2.000 de lire sterline, daca dau la casat un vehicul care nu respecta controversata taxa de poluare.
In schimb, daca isi pastreaza vehiculele neconforme – majoritatea masinilor diesel inmatriculate inainte de septembrie 2015 si masinile pe benzina inmatriculate inainte de ianuarie 2006 – ei trebuie sa plateasca o taxa zilnica de 12,50 lire sterline.
In septembrie, Vitali Klitciko, primarul Kievului, i-a scris lui Khan dupa ce a luat cunostinta de programul de casare din Marea Britanie, propunand ca o parte din vehicule sa fie donate Ucrainei. El a spus ca aceasta miscare ar avea un „potential enorm” si masinile donate ar fi folosite intr-o „varietate de roluri de salvare a vietii si de transport”.
Dar in aceasta saptamana, Khan i-a raspuns lui Klitciko ca nu accepta propunerea deoarece nu indeplineste „pragul legal” care impune ca programul de casare Ulez sa aduca beneficii londonezilor dintr-o „perspectiva economica, sociala si de mediu”.
Susan Hall, candidatul conservator la functia de primar al Londrei, a criticat decizia lui Khan, declarand pentru cotidianul The Telegraph: „Refuzul lui Sadiq Khan de a trimite masinile Ulez casate in Ucraina, invocand o chichita juridica, este absurd. Londonezii care aleg sa-si dezmembreze masinile ar trebui sa aiba libertatea de a decide singuri daca vor ca masina lor sa fie trimisa pentru a sprijini Ucraina. A fi alaturi de Ucraina impotriva tiranilor precum Putin nu este doar un imperativ moral, ci si in interesul tuturor londonezilor si al comunitatii globale.”
Reprezentantii Car for Ukraine, o initiativa de voluntariat care livreaza autovehicule 4×4 si camioane in prima linie a frontului ucrainean, au declarat ca primarul Khan a dat dovada de „lipsa de curaj politic”.
De la invazia Rusiei in Ucraina, voluntari din organizatii precum Car for Ukraine au condus vehicule 4×4 si vehicule mai mari donate in zona de razboi pentru soldatii de pe linia intai. Odata intrate in tara, vehiculele sunt vopsite in culori de camuflaj, echipate cu mitraliere sau lansatoare de rachete si folosite pentru orice, de la lupte la recuperarea ranitilor.
Decizia lui Khan a fost aspru criticata la Kiev, unii oficiali ucraineni acuzandu-l pe primarul londonez ca ar fi luat-o in urma presiunilor exercitate de numerosii oligarhi rusi care traiesc in Marea Britanie – fapt care a dus la denumirea de „Londongrad” aplicata capitalei acestei tari.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…