Primarul Londrei spune ca Brexitul a costat Marea Britanie peste 178 de miliarde de dolari pana acum

externe

primar, Londra, confiscare, oligarhi rusi, Londra, ucraineni

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a redus dimensiunea economiei sale cu 6% pana in prezent – un cost anual de 140 de miliarde de lire sterline (178 de miliarde de dolari) – a declarat joi primarul Londrei, Sadiq Khan, deficitul urmand sa ajunga la 10% pana in 2035, relateaza Reuters.

Khan, membru al Partidului Laburist din opozitie, care a votat impotriva Brexitului la referendumul din 2016, si-a bazat declaratia pe o analiza pe care a comandat-o consultantilor economici Cambridge Econometrics, care au estimat cat de repede ar fi crescut economia daca Marea Britanie ar fi votat pentru a ramane in UE.

„Acum este evident ca Brexitul nu functioneaza. Versiunea dura a Brexitului cu care am ajuns sa ne confruntam trage economia in jos si creste costul vietii”, a declarat Khan.

Laburistii au un mare avans fata de conservatorii premierului Rishi Sunak inainte de alegeri, pe care Sunak intentioneaza sa le convoace in a doua jumatate a acestui an.

Cu toate acestea, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a fost precaut in ceea ce priveste oferirea de detalii despre modul in care ar consolida legaturile cu UE.

Estimarea Cambridge Econometrics privind costurile Brexitului este mai mare decat alte estimari recente.

Institutul National de Cercetari Economice si Sociale al Marii Britanii (NIESR) a estimat in noiembrie ca Brexitul a redus dimensiunea economiei cu 2%-3%, urmand ca acest impact sa creasca la 5%-6% pana in 2035.

Jonathan Haskel, un responsabil politic al Bancii Angliei, a estimat anul trecut ca Brexitul a afectat investitiile in afaceri suficient de mult pentru a reduce PIB-ul cu 1,3% pana la sfarsitul anului 2022 – echivalentul a 1.000 de lire sterline pe gospodarie pe an.

Cambridge Econometrics a declarat ca se asteapta ca Brexitul sa reduca cresterea economica anuala in Marea Britanie cu 0,4 puncte procentuale de acum pana in 2035, sa scada nivelul de ocupare a fortei de munca cu 3 milioane pana in 2035 si sa reduca investitiile cu o treime.

Evaluarea implicatiilor Brexitului a fost complicata de pandemia COVID-19 la doar cateva luni dupa ce Marea Britanie a parasit oficial UE in ianuarie 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: