Primele discutii intre fermieri si oficialii Ministerului Agriculturii. Protestatarii asteapta angajamente scrise din partea guvernantilor

news

Delegatia fermierilor a cerut, sambata, reprezentantilor Ministerului Agriculturii solutii pentru creditare, sa nu mai intre in tara cereale din Ucraina, controalele Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura sa nu mai fie atat de drastice precum si legiferarea „definitiei fermierului”, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

„Au cerut solutii de creditare. Ministrul le-a explicat ca exista in vigoare programul de 5 ori subventia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simpla adeverinta eliberata de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca exista deja in transparenta decizionala un act normativ care le suspenda obligatiile de plata daca au dificultati”, a subliniat sursa citata.

Potrivit acesteia, fermierii au mai cerut sa nu mai intre cereale din Ucraina in tara, definitia fermierului si sa nu mai fie atat de drastice controalele APIA.

„Ministrul le-a explicat ca acele controale sunt absolut obligatorii pentru a ne asigura ca banii europeni si cei de la buget sunt cheltuiti corect”, au mentionat sursele guvernamentale. Acesta a sustinut ca ar exista banii prinsi in buget pentru solicitarile facute de fermieri.

De asemenea, conform Antena 3 CNN, discutiile de la la Ministerul Agriculturii dintre protestatari si ministrul Florin Barbu au durat aproximativ trei ore si s-au trecut in revista revendicarile, iar surse politice au precizat ca la aceste negocieri s-ar fi ajuns la un anumit consens.

Totodata, la Ministerul Agriculturii, intre fermierii care protesteaza si ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost incheiat si un proces-verbal cu revendicarile discutate.

Insa protestarii doresc angajamente scrise din partea tuturor ministerelor implicate si au declarat ca, pana nu le vor primi, vor continua protestele.

Clubului Fermierilor Romani, alta lista de revendicari

Pe de alta parte, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani a inaintat o lista de revendicari Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului Romaniei pentru rezolvarea crizei financiare a fermierilor si redobandirea competitivitatii fermelor romanesti. Potrivit acestora, fermierii romani au nevoie de „un plan de salvare si stabilitate financiara, in parteneriat cu Executivul”. Ei reafirma importanta consolidarii comunicarii si cooperarii Guvernului si MADR cu parteneri sociali, reprezentanti ai intereselor fermierilor, in scopul identificarii actiunilor si resurselor aferente gestionarii eficiente a crizelor multiple, externe sectorului agroalimentar, cu care se confrunta agricultura romaneasca.

Guvernul a anuntat sambata dimineata, printr-un comunicat, ca reprezentanti ai ministerelor si ai unor institutii publice vor avea sambata consultari cu cei ai transportatorilor si fermierilor, pentru a discuta, pe fiecare domeniu in parte, revendicarile acestora. Aceste consultari continua.

(Foto: radio romania-actualitati.ro) 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: