Primele imagini cu avioane F-16 zburand pe cerul Ucrainei au aparut duminica pe retelele de socializare suoa ce presedintele Zelenski a anuntat ca tara sa a intrat oficial in clubul avioanelor de vanatoare F-16.
Ce se stie pana acum in legatura cu avioanele F-16 ajunse in Ucraina:
– Primele 10 din cele 79 de avioane x F-16 au sosit in Ucraina in ultima zi a lunii iulie.
– Pana la sfarsitul anului 2024, Kievul va fi in masura sa desfasoare 20 de aeronave americane din cele 79 promise. Restul avioanelor F-16 vor ajunge in Ucraina in loturi pe parcursul anului 2025.
– F-16 ucrainene au fost reperate transportand rachete aer-aer cu raza medie de actiune AIM-120 AMRAAM si raza scurta de actiune AIM-9 Sidewinder, precum si rezervoare externe de combustibil.
– In plus fata de rachetele aer-aer, avioanele F-16 MLU ucrainene sunt dotate cu sistemele de avertizare a atacului cu rachete Pylon Integrated Dispensing System Plus (PIDS+) si Electronic Combat Integrated Pylon System Plus (ECIPS+)
– Pilotii F-16 ucraineni au primit, de asemenea, vizoare montate pe casca JHMCS. Acesta permite pilotului sa traga acolo unde ii este indreptata privirea, indiferent de directia castii.
Pilotii ucraineni au inceput sa zboare cu avioane F-16 pentru operatiuni in interiorul tarii, a anuntat duminica presedintele Volodimir Zelenski, confirmand sosirea mult-asteptata a avioanelor de lupta produse in SUA, la mai bine de 29 de luni de la startul invadarii Ucrainei de catre Rusia, transmite Reuters.
Liderul ucrainean a anuntat folosirea avioanelor F-16, pentru care Kievul a facut presiuni indelungate, in timp ce se intalnea cu piloti militari la o baza aeriana, in timp ce se intalnea cu piloti militari.
„F-16 sunt in Ucraina. Am reusit. Sunt mandru de baietii nostri care stapanesc aceste avioane si au inceput deja sa le foloseasca pentru tara noastra”, a declarat Zelenski.
Sosirea avioanelor reprezinta un moment important pentru Ucraina, dupa multe luni de asteptare, desi ramane neclar cate avioane sunt disponibile si cat de mult impact vor avea acestea in consolidarea apararii aeriene si pe campul de lupta.
Rusia a tintit bazele care le-ar putea gazdui si a promis ca le va dobori astfel incat sa nu aiba niciun impact asupra razboiului.
Construite de Lockheed Martin (LMT.N), avioanele F-16 se aflau de mult timp pe lista de dorinte a Ucrainei datorita puterii lor de distrugere si disponibilitatii globale. Acestea sunt echipate cu un tun de 20 mm si pot transporta bombe, rachete si proiectile.
Vorbind cu reporterii pe pista unui aerodrom, Zelenski a declarat ca Ucraina inca nu are suficienti piloti instruiti pentru a utiliza avioanele F-16 sau suficiente avioane. „Lucrul pozitiv este ca asteptam F-16 suplimentare… multi oameni se antreneaza acum”, a spus el.
Potrivit acestuia, este important ca aliatii Kievului sa gaseasca modalitati de a extinde programele si oportunitatile de formare atat pentru pilotii ucraineni, cat si pentru echipele de ingineri.
Ucraina s-a bazat pana acum pe o flota imbatranita de avioane de razboi din era sovietica, care sunt depasite de flota mai avansata si mult mai numeroasa a Rusiei.
Rusia a folosit acest avantaj pentru a efectua atacuri regulate cu rachete cu raza lunga de actiune asupra unor tinte din Ucraina si, de asemenea, pentru a bombarda pozitiile ucrainene de pe linia frontului cu mii de bombe ghidate, sprijinind fortele sale care avanseaza incet in est.
„Aceasta este noua etapa de dezvoltare a fortei aeriene a fortelor armate ale Ucrainei”, a declarat Zelenski. „Am facut multe pentru ca fortele ucrainene sa treaca la un nou standard aviatic, aviatia de lupta occidentala”, a adaugat el, citand sute de intalniri si o diplomatie neincetata pentru a obtine F-16.
„Am auzit adesea „este imposibil” ca raspuns, dar am facut totusi posibila ambitia noastra, nevoia noastra defensiva”, a mai spus el.
Cea mai mare conferinta din lume despre conservarea naturii s-a incheiat la Cali, Columbia, in…
Un pod din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, construit de nazisti, peste raul Sava…
Un crocodil australian, lung de 5,48 metri, care detinea recordul mondial de cel mai mare…
O companie cu sediul in Pakistan a transmis scuze locuitorilor din Dublin dupa ce o…
Datoria publica a Romaniei, facuta de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, a ajuns…
Custodele Coroanei Romane, Majestatea Sa Margareta, a transmis vineri un mesaj de compasiune fata de…