Primele inundatii in Sahara dupa 50 de ani: „Ca urmare a cresterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat”

life

Sahara

Imagini dramatice cu primele inundatii din Sahara din ultima jumatate de secol fac inconjurul lumii, noteaza vineri The Guardian.

Doua zile de precipitatii in septembrie au depasit mediile anuale in mai multe zone din sud-estul Marocului si au provocat un potop, au declarat la inceputul lunii octombrie oficialii agentiei de meteorologie a tarii.

In Tagounite, un sat situat la aproximativ 450 km sud de capitala Rabat, s-au inregistrat peste 100 mm  intr-o perioada de 24 de ore.

Imaginile obtinute prin satelit de la NASA au aratat umplerea lacului Iriqui, o zona lacustra situata intre Zagora si Tata, care a fost uscata timp de 50 de ani.

„Au trecut intre 30 si 50 de ani de cand nu am mai avut atat de multa ploaie intr-un interval de timp atat de scurt”, a declarat, pentru Associated Press, Houssine Youabeb, un oficial al agentiei de meteorologie din Maroc.

Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtuni extratropicale, pot schimba conditiile meteorologice din regiune in lunile si anii urmatori. Pe masura ce aerul retine mai multa umiditate, acesta favorizeaza evaporarea si provoaca mai multe furtuni, a declarat Youabeb.

Inundatiile din Maroc au ucis 18 persoane luna trecuta, impactul extinzandu-se la regiuni care au fost afectate de un cutremur anul trecut. De asemenea, au existat rapoarte cu privire la rezervoarele cu baraje din regiunea de sud-est care s-au umplut in ritmuri record pe parcursul lunii septembrie.

Sahara, care masoara 9,4 milioane de kilometri patrati, este cel mai mare desert fierbinte din lume si se intinde de-a lungul a 12 tari din nordul, centrul si vestul Africii. Seceta a fost o problema in multe dintre aceste tari, deoarece fenomenele meteorologice extreme sunt in crestere din cauza incalzirii globale. Acest lucru a condus la predictii din partea oamenilor de stiinta conform carora furtuni similare ar putea avea loc in Sahara in viitor.

Celeste Saulo, secretarul general al Organizatiei Meteorologice Mondiale, a declarat luni reporterilor ca ciclurile apei din intreaga lume se schimba cu o frecventa tot mai mare.

„Ca urmare a cresterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. Acesta a devenit, de asemenea, mai neregulat si imprevizibil si ne confruntam cu probleme din ce in ce mai mari legate fie de prea multa, fie de prea putina apa”, a declarat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: