Dupa sapte zile de la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina, ramane neclar cate victime a suferit Rusia. Kiev Independent a publicat o inregistrare audio cu o femeie din Rusia care spune ca 45 de sicrie cu soldati rusi au ajuns in orasul ei. „Doar 18 din 150 de baieti au supravietuit”, spune femeia.
Guvernul ucrainean a declarat la 2 martie ca numarul pierderilor Rusiei se ridica la 5.840 de persoane. Rusia a recunoscut ca a avut pierderi abia la patru zile dupa ce a inceput razboiul si nu a dat niciun numar. Insa multiple videoclipuri si imagini de pe campurile de lupta sugereaza ca fortele invadatoare au suferit pierderi grave.
O alta dovada, obtinuta de Kyiv Independent, arunca mai multa lumina asupra soartei Brigazii 35 de puscasi motorizati a garzilor rusesti in razboiul Rusiei din Ucraina.
Zeci de militari rusi au fost ucisi in actiune in apropiere de orasul Cernihiv ca urmare a rezistentei ucrainene la sfarsitul lunii februarie. Ulterior, zeci de cadavre de rusi au fost trimise acasa in secret, fara ca liderii rusi sa recunoasca vreodata moartea lor.
The Kyiv Independent a obtinut un mesaj audio de pe WhatsApp, inregistrat de o femeie care locuieste in orasul Aleysk din regiunea rusa Altai, la aproximativ 3.500 de kilometri est de Kiev, baza de resedinta a Brigazii 35.
In mesajul vocal, o femeie neidentificata plange spunandu-i colegului sau din grupul WhatsApp ca „brigada locala de tancuri” a fost „distrusa in totalitate in Ucraina”.
In special, ea mentioneaza ca „doar 18 din 150 de baieti au supravietuit”, ceea ce inseamna, probabil, ca una dintre formatiunile brigazii a fost distrusa de trupele ucrainene. In plus, interlocutorul spune ca primul lot de 45 de sicrie, majoritatea tineri din oras si din satele din apropiere, venea la Aleysk in ziua in care a fost inregistrat mesajul vocal.
Femeia care plange mai spune ca unii dintre cei ucisi erau vecinii si cunoscutii ei. Ea mentioneaza in special un militar pe nume Evgeniy Zhilin. Acest nume se regaseste in registrul dezvaluit al celor 120.000 de soldati rusi care ar fi fost implicati in invazia Ucrainei, publicat la 1 martie de Centrul pentru Strategii de Aparare din Ucraina. Exista, de asemenea, un cont de socializare VK sters al unui Evgeniy Zhilin din Aleysk.
Potrivit femeii, cei ucisi erau in majoritate barbati foarte tineri. Comunitatea locala a aflat despre moartea lor cu o zi inainte de realizarea inregistrarii si a deplans pierderea.
Dezvaluirea este partial confirmata de mai multe dovezi despre implicarea Brigazii 35 a Rusiei in Ucraina. Se stie ca formatiunile blindate ale brigazii au fost distruse in confruntarile armate din apropierea orasului Cernihiv, la nord de Kiev, pe 26 februarie, cu o multime de efective ucise sau luate prizoniere.
In acea zi, armata ucraineana a raportat in special capturarea maiorului Leonid Schetkin, care a servit ca ofiter executiv principal si adjunct al sefului de batalion in cadrul unitatii militare ruse nr. 41659, care este baza de origine a Brigazii 35.
In plus, trupele ucrainene au postat o inregistrare video in care apar soldati rusi care se predau si care recunosc in mod deschis ca sunt membri ai brigazii cu sediul in Aleysk.
Armata ucraineana le-a invitat miercuri pe mamele soldatilor rusi capturati pe teritoriul sau sa vina sa ii ia, Kievul afirmand ca a luat prizonieri zeci de militari de la inceputul invaziei ruse, relateaza AFP.
„A fost luata decizia de a-i preda pe soldatii rusi mamelor lor daca acestea vin sa ii ia in Ucraina, la Kiev,” a transmis Ministerul ucrainean al Apararii intr-un comunicat.
Ministerul a publicat numerele de telefon si o adresa de e-mail prin care mamele pot obtine informatii despre fiii lor prizonieri in Ucraina.
In cazul in care detentia fiilor lor este confirmata, femeile ruse sunt invitate sa mearga in Polonia, apoi sa intre in Ucraina printr-un punct de trecere a frontierei.
„Veti fi primite si insotite la Kiev, unde ii veti putea lua pe fiii vostri”, a subliniat Ministerul Apararii ucrainean.
„Spre deosebire de fascistii lui Putin, noi, ucrainenii, nu ducem un razboi impotriva mamelor si copiilor lor capturati”, se mai arata in comunicat.
In timpul conflictului dintre Moscova si separatistii ceceni din anii 1990 si 2000, numerosi tineri recruti rusi au fost trimisi pe front, iar unii au cazut prizonieri.
Mame ale soldatilor s-au mobilizat atunci pentru a-i aduce inapoi pe supravietuitori sau pentru a lua cadavrele, fara a ezita sa mearga la fata locului, o miscare ce a alimentat atunci proteste anti-razboi in Rusia.
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Santierul naval din Cartagena al companiei de stat de constructii navale Navantia a inceput instalarea…
Averea celor mai bogati zece oameni din lume a crescut cu 63,5 miliarde de dolari…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Desi Vladimir Putin inca nu l-a felicitat oficial pe Donald Trump, oficiali de rang inalt…
Comisarul european ungar Oliver Varhelyi, caruia i s-a oferit portofoliul de comisar pentru "Sanatatea si…