Primul beneficiar al unui transplant de rinichi de la un porc modificat genetic a fost externat din spital si se simte excelent. Procedura deschide calea catre renuntarea definitiva la chinuitoarele proceduri de dializa

externe

transplant de rinichi, porc, modificat genetic, pacient, vindecat, externat

Rick Slayman, prima persoana care a primit un transplant de rinichi de la un porc modificat genetic, s-a intors acasa, dupa ce s-a descurcat atat de bine incat a fost externat din spital la doar doua saptamani de la operatia sa revolutionara.

„Acest moment – parasirea spitalului astazi cu una dintre cele mai bune declaratii de sanatate pe care le-am avut de mult timp – este unul pe care mi-am dorit sa vina de multi ani. Acum, este o realitate si unul dintre cele mai fericite momente din viata mea”, a declarat Slayman intr-un comunicat.

„Sunt entuziasmat sa imi petrec din nou timpul cu familia, prietenii si cei dragi mie, eliberat de povara dializei care mi-a afectat calitatea vietii timp de multi ani”, a adaugat barbatul in varsta de 62 de ani. „In sfarsit, vreau sa le multumesc tuturor celor care au vazut povestea mea si mi-au trimis urari de bine, in special pacientilor care asteapta un transplant de rinichi. Ziua de astazi marcheaza un nou inceput nu doar pentru mine, ci si pentru ei.”

„Desi mai sunt multe de facut, cred ca se va realiza potentialul de a aduce beneficii unui numar mare de pacienti, iar acesta era un semn de intrebare care plana asupra acestui domeniu”, a declarat pentru US News Dr. David Klassen, director medical al United Network for Organ Sharing (UNOS).

In timp ce doua transplanturi anterioare de organe din porci modificati genetic au esuat, noul rinichi al lui Slayman produce urina si elimina deseurile din sange, au declarat medicii sai de la Massachusetts General Hospital (MGH).

Dupa ce transplantul a fost finalizat, Dr. Winfred Williams, seful asociat al diviziei de nefrologie de la MGH si medicul primar al rinichiului lui Slayman, a salutat „curajul pacientului sau de a deveni un deschizator de drumuri in domeniul transplantului”.

Rinichiul de porc a provenit de la eGenesis, o companie din Cambridge, Massachusetts, care a experimentat modificari genetice pentru a face organele de porc transplantabile la om. Anul trecut, eGenesis a aratat, intr-un articol publicat in revista Nature ca o maimuta a trait timp de doi ani cu unul dintre rinichii sai de porc transplantati.

Rinichiul primit de Slayman avea 69 de modificari genetice care au eliminat genele daunatoare ale porcului si au adaugat gene umane utile, au declarat cercetatorii. Oamenii de stiinta au inactivat, de asemenea, retrovirusurile din donatorul de porc pentru a elimina orice risc de infectare la om.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: