Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta si ca „variola maimutei”, a fost confirmat in California, au declarat sambatareprezentanti ai Centruluo pentru Controlul si Prevenirea bolilor (CDC), citati de CNN.
Persoana diagnosticata cu mpox clade I a calatorit recent din Africa de Est, unde este in curs o epidemie de mpox. Persoana a fost tratata la o unitate medicala locala si a fost externata, a declarat CDC. Persoana a fost izolata la domiciliu, iar simptomele sale se amelioreaza. Statul si CDC lucreaza la identificarea si urmarirea contactelor potentiale.
Clade II mpox a circulat in Statele Unite de la un focar mare in 2022 si 2023. Un focar mai recent din Africa este condus de clada I, care este cunoscuta pentru a provoca boli mai grave.
Subtipul care este responsabil de cea mai mare parte a raspandirii actuale, clada Ib, este relativ nou. Cazuri de mpox clade Ib legate de calatorii au fost raportate in Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe si Regatul Unit. Unele tari din afara Africii au raportat, de asemenea, cazuri cu transmitere locala.
„Cazurile recente de mpox clade I asociate calatoriilor in afara Africii au fost toate atribuite subcladei Ib; nu au existat decese asociate cu aceste cazuri si datele disponibile pentru un subset au detaliat evolutia relativ usoara a bolii”, a declarat sambata CDC.
„Din punct de vedere istoric, clada I mpox a cauzat boli mai grave si decese decat clada II mpox; cu toate acestea, datele recente demonstreaza ca infectiile cauzate de clada I mpox in focarul actual ar putea sa nu fie la fel de grave din punct de vedere clinic ca in focarele anterioare. In timp ce in focarele de mpox clade I rata deceselor era de aproximativ 3 %-11 %, in focarele mai recente rata deceselor a scazut pana la aproximativ 1 % atunci cand pacientii au beneficiat de o supraveghere medicala buna si de ingrijire clinica de sustinere. Se asteapta ca ratele de deces sa fie mult mai scazute in tarile cu sisteme de sanatate si optiuni de tratament mai puternice, inclusiv in Statele Unite.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca numarul cazurilor de mpox in Africa a crescut, in special din cauza cazurilor din Republica Democrata Congo, Burundi si Uganda. La 22 noiembrie, OMS urmeaza sa convoace o reuniune a comitetului sau de urgenta privind mpox pentru a stabili daca epidemia actuala constituie in continuare o urgenta de sanatate publica de interes international.
Mpox, cunoscut anterior sub numele de monkeypox, este o boala virala inrudita cu virusul variolei, in prezent abandonat. Se poate raspandi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sarutul sau sexul, precum si prin materiale contaminate, cum ar fi asternuturi, haine si ace, potrivit OMS.
Simptomele initiale sunt, de obicei, asemanatoare gripei – incluzand febra, frisoane, epuizare, dureri de cap si slabiciune musculara – urmate adesea de o eruptie cutanata dureroasa sau pruriginoasa cu leziuni crescute care se acopera si se rezolva intr-o perioada de cateva saptamani.
CDC afirma ca oamenii se pot proteja de mpox evitand contactul cu persoane care prezinta simptome si cu materiale contaminate, cum ar fi hainele, lenjeria de pat, jucariile sexuale si periutele de dinti. Persoanelor care sunt eligibile li se recomanda sa primeasca doua doze de vaccin mpox.
In urma unui atac mortal cu cutitul, la inceputul acestui an, ministrul german de interne,…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…