Primul corupt de rang inalt care beneficiaza de decizia CCR privind protocoalele secrete. A luat spaga de la un afacerist
Procesul in care fostul presedinte al Curtii de Apel Constanta Nicolae Stanciu este judecat pentru trafic de influenta, luare de mita si fals in declaratii, va fi reluat. Decizia apartine unei instante din Galati si a fost luata in baza deciziei CCR privitoare la protocoalele cu SRI.
Procesul judecatorului Nicolae Stanciu se desfasoara la Curtea de Apel Galati, iar vineri instanta a decis sa trimita cauza in procedura de camera preliminara. Asta in urma unei cereri formulate de cel de-al doilea inculpat din proces, Vasile Costea, administratorul unei societati comerciale acuzat de cumparare de influenta si dare de mita.
„Admite cererea formulata de inculpatul Costea Vasile. Dispune repunerea cauzei pe rol in vederea reluarii dezbaterilor, in procedura de camera preliminara, prin aducerea in discutia participantilor procesuali a deciziei Curtii Constitutionale din data de 16.01.2018 (nepublicata in Monitorul Oficial pana la data pronuntarii prezentei incheieri) – decizie referitoare la existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti pe de alta parte, generat de incheierea intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii a Protocolului nr. 00750 din 04.02.2009”, se arata in decizia Curtii de Apel Galati, citata de Mediafax.
Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 11 februarie.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada noiembrie-decembrie 2012, Stanciu Nicolae, in calitate de judecator si presedinte al Curtii de Apel Constanta, a pretins si primit de la Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier in valoare de 14.815,03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinta magistratului in data de 21 decembrie 2012. In schimbul acestor foloase, Stanciu Nicolae a promis ca isi va exercita influenta derivata din calitatea sa de presedinte al Curtii de Apel Constanta asupra magistratilor ce urmau sa instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, in asa fel incat acesta sa obtina solutii favorabile.
Procurorii au stabilit ca promisiunea s-a concretizat ulterior, in cursul anului 2014, cu ocazia solutionarii unui dosar inregistrat pe rolul Curtii de Apel Constanta avand ca obiect plangerile formulate de concurentii societatii lui Costea Vasile in cadrul unei proceduri de achizitii publice. Aceasta cauza s-a finalizat cu pronuntarea unei decizii prin care au fost respinse acele plangeri, contractul ramanand atribuit firmei administrate de Costea Vasile. In declaratia de avere intocmita la data de 12 iunie 2013, Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentand contravaloarea obiectelor de mobilier, au precizat reprezentantii DNA.