Primul procuror care si-a depus candidatura pentru sefia sectiei staliniste de anchetare a magistratilor. A lucrat in DNA
Fostul procuror DNA Viorel Cerbu si-a depus, miercuri, candidatura penru sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, anunta jurnalistul Virgil Burla.
Cerbu este primul procuror care isi depune candidatura. Cerbu nu a fost deloc agreat de fosta sa sefa, Laura Codruta Kovesi. In octombrie 2013, ministrul Justitiei de la acel moment, Robert Cazanciuc, ii propunea pe procurorii Iuliana Bendeac si Viorel Cerbu pentru conducerea Sectiei de combatere a coruptiei din justitie din cadrul DNA. Laura Codruta Kovesi s-a impotrivit, ceea ce a dus la retragerea de catre Cazanciuc a propunerilor.
Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, ordonanta de urgenta pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, a anuntat ministrul Justitiei. Tudorel Toader a precizat ca dosarele de la DNA in care sunt investigati magistrati se vor muta la Ministerul Public.
„Guvernul a adoptat astazi OUG privind unele masuri pentru operationalizarea sectiei de investigare a infractiunilor din justitie”, a anuntat ministrul Justitiei.
Tudorel Toader a precizat ca a considerat necesara o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei de investigare a magistratilor pentru ca din 23 iulie au intrat in vigoare modificarile Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, una dintre prevederi refedindu-se si la infiintarea acestei sectii, care trebuie operationalizata in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a legii.
„Mai e scurt timp si la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operationalizarea sectiei. S-ar crea asadar un blocaj pentru ca, pe de o parte, DNA isi pierde competenta cu privire la faptele posibile, iar sectia nu a devenit operationala. Si atunci OUG adoptata aduce elementele de noutate: In lege se prevede ca legea functioneaza cu pana la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabileste ca sunt pana la 15, daca-s 8, 10 etc. S-a prevazut in mod expres faptul ca Sectia va functiona cu 15 procurori. (…) Comisia poate functiona chiar si in trei”, a completat Tudorel Toader.
Ministrul a anuntat ca procurorii interesati sa-si desfasoare activitatea in aceasta sectie au un termen la dispozitie pentru depunerea candidaturilor care se depun la directia de resurse umane de la CSM. „Directia verifica dosarele, le transmite la comisia formata din patru membri CSM, care organizeaza un interviu, urmareste indeplinirea unor criterii legale, a competentelor manageriale pentru cei care isi doresc functia de procuror sau procuror-sef al sectiei si stabileste care sunt castigatorii, care sunt cei mai bine plasati pentru functia de executie si pentru celelalte functii. OUG a fost adoptata azi, se va publica azi sau maine in Monitorul Oficial, ca orice OUG intra in vigoare la momentul publicarii in MO, cu conditia depunerii spre dezbatere la cele doua Camere”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul a declarat ca, din momentul in care OUG este publicata in Monitorul Oficial, procurorul general are un termen pentru a asigura desfasurarea activitatii acestei Sectii, adica spatiile necesare, personalul auxiliar, de specialitate, aparatura si toate cele necesare.
Toader a mai spus ca nu se suplimenteaza schema de personal, cei 15 procurori fiind selectati din sistem, dintre cei actuali.
Ministrul Justitiei a mai precizat ca dosarele de la DNA in care sunt investigati magistrati se vor muta la Ministerul Public. La DNA sunt aproximativ 300 de dosare in care sunt investigati magistrati.