Primul summit din ultimii 4 ani cu liderii din Coreea de Sud, China si Japonia. Actiunile razboinice ale Phenianului, principalul subiect al discutiilor
Presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, prim-ministrul japonez Fumio Kishida si premierul chinez Li Qiang au cerut luni o mai mare cooperare intre vecinii asiatici, in timpul un summit tripartit pentru prima data in mai bine de patru ani, relateaza France24.
Li a spus ca summitul a reprezentat un „nou inceput” si a cerut tarilor sa promoveze multilateralismul si sa combata protectionismul comercial.
Vorbind la o conferinta de presa comuna dupa discutiile de la Seul, Yoon a cerut un raspuns international puternic la intentia lansarii celui de-al doilea satelit spion de catre Coreea de Nord, iar Kishida a cerut Phenianului sa opreasca planul.
Chiar inainte de summit, Coreea de Nord a informat Garda de Coasta japoneza despre o fereastra iminenta de lansare a satelitului, confirmand o evaluare recenta a serviciilor secrete sud-coreene conform careia Phenianul va incerca sa puna pe orbita un alt satelit de recunoastere militara.
„Orice lansare care utilizeaza tehnologia rachetelor balistice ar incalca in mod direct rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si ar submina pacea si stabilitatea regionala si globala”, a spus Yoon in declaratia sa de deschidere.
„Cred ca daca Coreea de Nord lanseaza in ciuda avertismentelor din partea comunitatii internationale, comunitatea internationala ar trebui sa raspunda decisiv”, a adaugat el.
Kishida a cerut Nordului sa „opreasca lansarea”, inainte de a se indrepta catre ceea ce a spus ca spera sa fie „discutii aprofundate” cu omologii sai „cu privire la modul in care poate fi urmarita cooperarea concreta in conformitate cu epoca actuala”.
China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord si un aliat diplomatic cheie si a rezistat anterior sa condamne Phenianul pentru testele sale de arme, criticand in schimb exercitiile comune SUA-Coreea de Sud pentru cresterea tensiunii.
Dupa summit, liderii Yoon, Li si Kishida vor tine o conferinta de presa, inainte de a se alatura unui summit de afaceri menit sa stimuleze comertul dintre tari, la care vor participa si lideri de top din industrie.
Expertii au avertizat ca, din cauza pozitiilor puternic divergente ale celor trei tari cu privire la probleme cheie, inclusiv amenintarile nucleare ale Phenianului si legaturile tot mai mari cu Rusia, le va fi greu sa formeze un consens asupra problemelor geopolitice dificile.
„In ciuda provocarilor in organizarea acestei intalniri, este putin probabil ca aceasta sa produca realizari diplomatice semnificative”, a titrat ziarul din Coreea de Sud The Hankyoreh intr-un editorial de luni.
„Cu toate acestea, aceasta intalnire este importanta, deoarece este singurul canal obisnuit de comunicare prin care liderii Coreei de Sud si Japoniei, ambii aliati ai Statelor Unite, se pot intalni cu liderul chinez”, se arata in comunicat.