Alegerile locale din Polonia din aceasta duminica vor fi primul test pentru a vedea unde se afla principalele forte politice ale tarii, la aproape sase luni de la alegerile generale din octombrie anul trecut, care au pus capat epocii guvernului radical de dreapta Lege si Justitie (PiS), relateaza Euractiv.
Pentru guvernul de coalitie de stanga-liberala, condus de premierul Donald Tusk, alegerile locale au ca scop impingerea PiS si mai mult intr-un colt din care sa nu mai poata iesi niciodata pentru a castiga din nou puterea.
In mod previzibil, PiS va castiga totusi o regiune sau doua, cateva posturi de primar in orase de rangul al doilea si va ajunge cu siguranta in cateva consilii municipale, in special in estul Poloniei. Dar, spera Tusk, un rezultat general slab va insufla indoieli cu privire la capacitatea PiS de a riposta.
Tusk a facut o campanie destul de intensa pentru candidatii partidului sau in ultimele saptamani, subliniind realizarile guvernului sau, in principal deblocarea de miliarde de euro din fondurile UE, care vor servi in cele din urma la imbunatatirea conditiilor de viata ale polonezilor, obiectivul principal al alegerilor locale.
Pentru PiS, obiectivul este de a arata ca infrangerea din octombrie nu a fost decat o batalie pierduta si ca partidul are inca ceea ce ii trebuie pentru a castiga. Un rezultat bun la nivel regional va plasa partidul pe o traiectorie castigatoare la alegerile europene din iunie si va imbunatati sansele unui candidat PiS la alegerile prezidentiale din 2025.
Alegerile locale sunt o chestiune complicata in Polonia. Oamenii voteaza pentru a alege consilieri in municipalitatile lor (fie ele rurale sau orasenesti), in comitate, care reprezinta un nivel mediu al administratiei locale, si in regiuni.
Votul regional este poate cel mai important pentru politica la nivel national. Consiliile regionale joaca un rol important in distribuirea fondurilor UE.
Coalitia Civica a lui Tusk ar obtine in medie aproape 31 % din voturile regionale, urmata de PiS cu putin peste 28 %, potrivit sondajelor.
In urma cu cinci ani, PiS a obtinut 34% din voturile regionale, ceea ce i-a permis sa obtina o majoritate absoluta in sase adunari si sa controleze alte doua prin intermediul unui dezertor din opozitie in una dintre ele si al unei coalitii cu consilieri independenti in alta.
„Cu toate acestea, deoarece Lege si Justitie are un potential slab de coalitie, daca partidul nu obtine majoritati absolute, va avea dificultati in a gasi parteneri pentru a pastra controlul acestor autoritati regionale, chiar daca ramane cel mai mare partid”, a scris profesorul Aleks Szczerbiak de la Universitatea Sussex intr-o postare recenta pe blogul sau.
Partenerii de coalitie ai guvernului national al lui Tusk, conservatorii de la A Treia Cale si Stanga, depasesc 12% si, respectiv, 9% in sondaje, ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru a smulge cel putin unele parlamente regionale de la PiS.
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…