Principala coalitie de opozitie din Gabon face apel la liderii loviturii de stat sa discute cu ei. Liderul revoltei se pregateste sa depuna juramantul de presedinte
Principala coalitie de partide de opozitie din Gabon, Alternativa 2023, a cerut juntei militare care a comis lovitura de stat de miercuri sa discute cu ei pentru a imparti puterea, dupa ce a asigurat ca liderul sau, Albert Ondo Ossa, a castigat alegerile prezidentiale controversate de saptamana aceasta, relateaza agentia spaniola de presa EFE.
„Tara noastra are nevoie de unitate si coeziune, nu de diviziune. Nu putem cere poporului gabonez care l-a ales in mod covarsitor pe profesorul Albert Ondo Ossa ca presedinte al Republicii sa renunte la aceste alegeri. Acest lucru este inacceptabil si oamenii din Gabon nu vor putea sa-l accepte”, a declarat Alternativa 2023 intr-o declaratie primita de presa locala joi seara.
„Calea pe care o indicam este calea ratiunii, a intelepciunii, a democratiei si a statului de drept. Este calea care va permite Gabonului sa se reconstruiasca asa cum ne dorim cu totii. Asa vom salva tara de la o criza si mai mare decat cea pe care o traim”, s-a mai spus in comunicat.
Pentru Alternativa 2023 este vital ca junta militara sa dialogheze cu ei pentru a evita izolarea de comunitatea internationala si sanctiuni din partea institutiilor financiare internationale.
Chiar si asa, opozitia i-a felicitat pe militarii care au preluat „in mod surprinzator” puterea in aceasta miercuri, la scurt timp dupa ce autoritatile electorale ale tarii au anuntat victoria presedintelui gabonez Ali Bongo, cu 64,27% din voturi.
„Procedand astfel, Fortele Armate ale Republicii au refuzat sa permita din nou guvernarea tarii noastre fara respectarea opiniei liber exprimate de poporul suveran. (…) Prin acest act, ei au salvat tara noastra si oamenii ei de la o noua criza electorala ale carei consecinte economice, sociale si, mai ales, umane ar fi fost foarte grave”, a indicat coalitia de opozitie.
Liderii loviturii au spus ca alegerile nu au fost transparente, credibile sau incluzive si au acuzat Executivul ca guverneaza „iresponsabil si imprevizibil”.
Fostul presedinte, Ali Bongo, a fost plasat in arest la domiciliu pentru „inalta tradare impotriva institutiilor statului” si „deturnare masiva de fonduri publice”, printre alte infractiuni.
Oligui se pregateste sa depuna juramantul ca presedinte
In ciuda opozitiei comunitatii internationale – Uniunea Africana (UA) si ONU, printre alte organizatii, care au condamnat lovitura de stat-, armata a continuat sa-si consolideze puterea de miercuri, iar liderul sau, generalul Brice Oligui Nguema, se pregateste sa depuna juramantul ca presedinte lunea viitoare.
Familia lui Bongo – care a obtinut functia de presedinte dupa moartea tatalui sau, Omar Bongo, in 2009 – este la putere din 1967.
Lovitura de stat din Gabon, una dintre puterile petroliere ale Africii subsahariane, este a doua in aproximativ o luna in Africa, dupa ce Armata a preluat puterea in Niger pe 26 iulie.
Gabon s-a alaturat astfel listei tarilor care au avut lovituri de stat reusite in ultimii trei ani si care, pe langa Niger, include Mali (august 2020 si mai 2021), Guineea-Conakry (septembrie 2021), Sudan (octombrie 2021) si Burkina Faso (ianuarie si septembrie 2022).