externe

Procedura fara precedent de demitere a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron. Acesta este acuzat ca nu a acordat formarea guvernului partidului care a castigat alegerile parlamentare

O procedura de demitere introdusa de extrema stanga (partidul Franta Nesupusa) impotriva presedintelui francez Emmanuel Macron, a fost considerata admisibila de biroul Adunarii Nationale la mijlocul acestei luni, cu 12 voturi pentru si 10 impotriva, scrie Euractiv.

Miscarea, prima de acest fel din istoria Republicii a Cincea, nu are insa nicio sansa realista de a reusi, desi rezultatul votului de era asteptat, avand in vedere ca stanga “Nouveau Front Populaire” (NFP), care include LFI, detine majoritatea in birou, cea mai inalta autoritate colegiala a Adunarii Nationale.

Procedura a fost lansata pentru a denunta „deriva autoritarista fara precedent a lui Macron in randul regimurilor parlamentare si in sistemul democratiei reprezentative”, s-a aratat intr -o petitie, semnata de peste 300.000 de persoane.

In timpul verii, Presedintele Republicii a refuzat sa-i permita candidatului NFP Lucie Castets sa formeze un guvern, in ciuda faptului ca NFP a castigat cele mai multe locuri la alegerile legislative din iulie.

Veteranul de dreapta Michel Barnier a fost numit in cele din urma prim-ministru la inceputul acestei luni.

Potentiala demitere a lui Emmanuel Macron va trebui acum examinata de Comisia pentru Drept a Adunarii, inainte de a fi supusa la vot in parlamentul mai larg.

Pentru a fi adoptat, textul trebuie sa fie aprobat de doua treimi dintre parlamentari – 385 din 577, potrivit Euractiv.

Daca rezolutia trece de bariera Adunarii, aceasta trebuie apoi trimisa la Senat, unde partidele de dreapta si aliatii lor de centru au insa majoritatea.

Prin urmare, este imposibil din punct de vedere matematic ca demiterea lui Macron sa fie adoptata, mai ales ca presedintele Rassemblement National (RN) in Adunarea Nationala, Marine Le Pen, a denuntat miscarea drept o „comedie sinistra“ orchestrata de stanga, acuzandu-i de raspandirea „dezordinii si haosului”.

Cu toate acestea, parlamentarii LFI, inclusiv Antoine Leaument, s-au grabit sa saluteze votul amintit ca pe o „riposta parlamentara” necesara.

La randul sau, liderul de partid Jean-Luc Melanchon a cerut manifestatii in toata Franta „pentru a-l detrona pe Macron”.

Fostul premier Gabriel Attal, acum lider al grupului de parlamentari al partidului prezidential in Adunarea Nationala, a descris „aceasta motiune si aceasta dezbatere” drept „o declaratie de razboi la adresa institutiilor noastre”.

Rezolutie examinata in 2 octombrie

In context, ecologistul Jeremie Lordanoff, raportorul textului, spune ca doreste sa efectueze „o serie de audieri pentru a clarifica domeniul de aplicare precis al articolului 68 din Constitutie”, scrie Le Figaro.

Propunerea de rezolutie care vizeaza initierea procedurii de demitere a Presedintelui Republicii va fi examinata pe 2 octombrie in Comisia Legilor, a anuntat miercuri intr-un comunicat raportorul textului, deputatul ecologist.

Textul, semnat de 81 de deputati, dintre care 72 de la La France insoumise (Franta Nesupusa), are sanse mici de a fi adoptat in cele din urma, fiind necesare doua treimi dintre parlamentari, inclusiv senatori.

Lordanoff a fost numit raportor al textului miercuri dimineata, la opt zile dupa decizia Biroului Adunarii de a valida admisibilitatea acestuia.

In acest comunicat, el a precizat ca doreste sa desfasoare „o serie de audieri pentru a clarifica sfera precisa a articolului 68 din Constitutie in redactarea acestuia, rezultata in urma revizuirii constitutionale din 2007, in masura in care examinarea fondului unei proceduri de demitere este fara precedent”.

Chiar daca socialistii au fost de acord sa transmita textul Comisiei Legilor, ei au avertizat ca vor vota „in unanimitate” impotriva acestei proceduri care, potrivit lor, risca „sa ii confere o noua legitimitate” sefului statului, deoarece este „sortita esecului”. Comunistii vor fi „cu siguranta majoritari pentru a nu vota rezolutia”, a indicat, la randul sau, deputatul comunist Stephane Peu.

Adunarea Nationala (RN) a inchis si ea usa unui vot in favoarea textului, sefa lui, Marine Le Pen, acuzand o „manevra fumigena” a „extremei stangi” pentru a „incerca sa faca uitate numeroasele sale compromisuri cu macronismul”

Oricare ar fi rezultatul votului, este la latitudinea conferintei presedintilor Adunarii sa decida daca il examineaza sau nu, intr-un termen care nu trebuie sa depaseasca 13 zile de la verdictul Comisiei Legilor.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

5 ore ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

5 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

9 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

9 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

9 ore ago