Procesul atentatelor sinucigase de la Bruxelles din 2016, suspendat. Cei 10 acuzati trag de timp
Intreruperi repetate au pus sub semnul intrebarii procesul suspectilor acuzati de atentatele de la Bruxelles, in care au murit 32 de persoane si au ranit alte sute in 2016. Instanta a fost nevoita sa amane sedintele din cauza unor aspecte privind drepturile celor 10 acuzati, informeaza BBC.
Inculpatii s-au plans ca au fost umiliti, fiind perchezitionati in fiecare zi de proces. Atunci cand s-a gasit o solutie la aceasta obiectie, unii dintre ei au spus ca vor sa renunte la avocatii lor.
„Avocatii mai multor acuzati spun ca nu mai au mandat pentru a-si reprezenta clientii si asta inseamna ca procesul nu poate avea loc. In acest moment este imposibil de spus cand se va relua procesul ”, a declarat pentru BBC purtatorul de cuvant al parchetului federal din Belgia.
Din cele 10 persoane acuzate de omor si tentativa de omor in context terorist, sase au fost deja gasiti vinovati de implicare in atacurile de la Paris din noiembrie 2015. Se presupune ca unul a murit in Siria.
Trei atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer, doi pe aeroportul Zaventem si unul in statia de metrou Maelbeek in atacuri coordonate ale gruparii jihadiste Statul Islamic la Bruxelles, pe 22 martie 2016.
Principalii acuzati in procesul de la Bruxelles sunt Salah Abdeslam, principalul suspect din procesul de la Paris, Mohamed Abrini despre care procurorii spun ca a mers la aeroport impreuna cu doi dintre atentatori, dar a plecat ulterior fara sa-si detoneze valiza cu explozibil, si Osama Krayem, acuzat ca intentiona sa detoneze o a doua bomba la metrou.
, lcare se desfasoara intr-un fost sediu al NATO din Bruxelles, a inceput, in cele din urma, in decembrie 2022, dupa saptamani de intarzieri. Ar fi trebuit sa se reia joi dimineata, dupa ce instanta a decis ca perchezitiile corporale zilnice nu ar trebui sa fie automate, ci motivate individual de preocupari de securitate.
Intreruperile constante s-au dovedit frustrante pentru victime si familiile acestora dupa ani de asteptare.
„Ceea ce traim acum este foarte dificil. Multi dintre noi au fost nevoiti sa-si ia concediu, sa faca aranjamente pentru a participa la proces. Furia creste, dar trebuie sa se faca dreptate. Procesul ar trebui sa fie despre judecarea celor care au detonat bombe si au ucis. Trebuie sa aduca si liniste in familiile victimelor, nu sa fie o discutie despre inculpati”, a spus Philippe Vansteenkiste, care si-a pierdut sora in atacuri, si care este responsabil al V-Europe, grupul de sprijin al victimelor atentatului, creat dupa atacuri.
Multe dintre rudele victimelor cred ca inculpatii exploateaza legile privind drepturile omului in incercarea de a impiedica procesul sa continue corect. Cu toate acestea, Vansteenkiste spune ca acestia vor trebui sa respecte regulile si sa sustina valorile democratice, „Altfel, teroristii castiga”.