Procesul Romaniei cu Pfizer: Primele inscrisuri vor fi depuse pe 20 iunie

news

COVID, tulpina noua, SUA, LB.1

Tribunalul de Prima Instanta francofon din Bruxelles a stabilit marti un calendar procedural in ceea ce priveste procesul dintre Pfizer si Romania, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente si ulterior pentru audieri, prima depunere de inscrisuri urmand a avea loc pe 20 iunie 2024, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor, potrivit Agerpres.

„In cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor. Potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni pana la prima depunere de inscrisuri, care va avea loc la 20 iunie 2024. Nu este stabilit un termen clar pentru audieri. Calendarul procedural agreat este urmatorul: RO – 20 iunie 2024, Pfizer – 20 august 2024, RO – 20 noiembrie 2024, Pfizer – 20 ianuarie 2025, RO – 20 martie 2025″, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, potrivit sursei citate, Romania a informat instanta ca au fost reglate chestiunile vizand reprezentarea in litigiu, indicandu-se preluarea cazului de catre Ministerul Finantelor.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, Romania va fi reprezentata de asocierea SCA Stanescu Vasile si Asociatii, Strelia CVBA.

Conform informatiilor furnizate de minister, in data de 8 ianuarie 2024, a fost transmisa si inregistrata in evidentele Ministerului Sanatatii citatia emisa de Tribunalul de Prima Instanta francofon din Bruxelles la data de 22 decembrie 2023, in cauza inregistrata cu nr. F5331-23, promovata de reclamantii Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbH, Pfizer Romania SRL, impotriva Romaniei, reprezentata de Ministerul Sanatatii, avand ca obiect contractul de achizitie vaccinuri COVID-19, incheiat intre contractant si Comisia Europeana.

Prin aceasta citatie, Ministerul Sanatatii a fost notificat sa se prezinte in data de 20 februarie 2024, la ora 9:00, in fata primei camere a Tribunalului de Prima Instanta francofon din Bruxelles, solicitandu-se: obligarea Romaniei la executarea contractului de achizitie prin plata pretului pentru cele 28.940.613 doze ramase pe care le-a achizitionat in valoare de aproape 564,342 milioane euro, respectiv plata catre Pfizer Romania a sumei de aproximativ 2,781 miliarde lei, sub rezerva majorarii pe parcursul procedurii, plus dobanda la rata de refinantare a BCE plus 5 puncte; obligarea Romaniei la plata tuturor costurilor si cheltuielilor de judecata aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare si a daunelor procedurale stabilite la 22.500 euro (suma de baza pentru creantele evaluabile in bani).

Litigiul mentionat a fost initiat in contextul in care Comisia Europeana, in numele si pentru statele membre a incheiat cu contractantii Pfizer Inc. si BioNTech Manufacturing GmbH (reclamanti) acordul de cumparare in avans pentru optiunile de dezvoltare, productie, cumparare cu prioritate si furnizarea unui vaccin de succes impotriva Covid-19.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: