Procurori, plangere penala impotriva Adinei Florea. Se cere si expertizarea psihiatrica a acesteia
Asociatia „Initiativa pentru Justitie” a depus, marti, plangere penala impotriva procurorului Adina Florea, pentru infractiunea de abuz in serviciu, si cere, totodata, realizarea unei expertize psihiatrice in privinta procuroarei din cadrul Sectiei Speciale.
Asociatia „Initiativa pentru Justitie”, condusa de procurorii Sorin Marian Lia si Bogdan-Ciprian Pirlog (procurorul militar care s-a autosesizat si a deschis dosarul „10 august”), a depus, marti, o plangere penala impotriva procuroarei Adina Florea, pe care o acuza de abuz in serviciu.
Plangerea penala se bazeaza pe declansarea de catre procuroarea Adina Florea a urmaririi penale impotriva comisarilor europeni Frans Timmermans si Vera Jourova, a sefei Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, si a fostului procuror general Augustin Lazar. Dosarul a fost clasat, ulterior, pentru ca presupusele fapte invocate de procuroarea Adina Florea nu existau.
Plangerea a fost inaintata procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Asociatia cere, totodata, si „expertiza medico-legale psihiatrica a numitei Florea Adina, pentru a se stabili daca la data savarsirii faptei aceasta prezenta discernamant”.
Plangerea integrala:
„Domnule procuror-sef, Subscrisa ASOCIATIA „INITIATIVA PENTRU JUSTITIE” formulam: PLANGERE PENALA impotriva numitei FLOREA ADINA, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal.
Dezvoltarea motivelor plangerii: In ceea ce priveste subscrisa si interesele legitime ale acesteia: Aratam ca asociatia „INITIATIVA PENTRU JUSTITIE”, asociatie profesionala a procurorilor din Romania, are printre scopurile sale, conform statutului, progresul societatii prin realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, protejarea statului de drept, promovarea libertatii si a demnitatii profesiei de procuror.
In fapt: Din relatarile de presa am luat la cunostinta de faptul ca, in urma unui denunt formulat la data de 30.01.2019, numita FLOREA ADINA, in calitate de procuror-sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a efectuat urmarirea penala in dosarul penal nr. 295/P/2019 al acestei structuri, denumit generic „Timmermans”, pentru infractiunile de abuz in serviciu, prev. de art. 297 C.p., fals intelectual, prev. de art. 321 C.p., comunicare de informatii false, prev. de art. 404 C.p., si constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art. 367 C.p.
In dosarul penal mentionat au fost efectuate cercetari fata de fapte pretins savarsite de: Frans Timmermans (prim vice-presedintele Comisiei Europene), Vera Jourova (comisarul european pe Justitie), Angela Cristea (sefa reprezentantei Comisiei Europene in Romania) si Augustin Lazar (procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie).
Din cuprinsul denuntului rezulta ca pretinsele infractiuni au fost savarsite prin adoptarea „Raportului Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare” (Raportul MCV) din 13.11.2018 cu incalcarea atributiilor de serviciu. Prin comunicatul din data de 28.03.2019 Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul PICCJ a informat opinia publica despre faptul ca procurorul SIIJ a dispus, la data de 27.03.2019, clasarea acestei cauze „intrucat s-a stabilit ca nu s-a decelat niciun element/indiciu de natura sa conduca la presupunerea rezonabila ca faptele reclamate ar exista in materialitatea lor.”
Avand in vedere temeiul clasarii prezentat in comunicat, rezulta ca numita FLOREA ADINA, in calitate de procuror, a efectuat o urmarire penala completa cu privire la fapte pretins savarsite de trei functionari ai Uniunii Europene. In temeiul art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene, privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene, functionari Uniunii Europene beneficiaza de imunitate de jurisdictie, pentru actele indeplinite in calitatea lor oficiala, inclusiv pentru afirmatiile scrise sau verbale.
Luand cunostinta prin intermediul presei despre aceasta situatie, Comisia Europeana, prin purtatorul sau de cuvant, Margaritis Schinas, a reamintit autoritatilor romane ca, prin semnarea acestui Protocol, Romania si-a asumat respectarea imunitatii de jurisdictie a oficialilor Comisiei, precizand inclusiv ca acestia sunt supusi numai jurisdictiei Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Aceste aspecte au fost ignorate pe tot parcursul urmaririi penale, inclusiv in ordonanta de clasare, procuror Florea Adina justificandu-si efectuarea urmaririi penale in cauza in baza competentei SIIJ de urmarire a pretinselor fapte ale procurorul general de atunci, cu care inaltii oficiali europeni ar fi actionat impreuna, potrivit denuntului. 3 In drept:
Procedand astfel, numita FLOREA ADINA, in calitate de procuror, functionar public in sensul art. 175 alin. (1) lit. a) C.p., in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentie, a indeplinit o serie de acte de urmarire penala in dosarul penal nr. 295/P/2019 al SIIJ in mod defectuos – cu incalcarea art. 58 alin. (1) si (2) C.p.p. si art. 13 C.p. si rap. la art. 11 lit. (a) din Protocolul nr. 7 la Tratatele Uniunii Europene – cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor celor trei functionari ai Uniunii Europene, dar si o vatamare a intereselor legitime ale Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana, a intereselor Romaniei in ceea ce priveste functionarea justitiei ca parte a statului de drept, a intereselor procurorilor romani legate de demnitatea profesiei, prin compromiterea imaginii lor pe plan international, si a intereselor legitime ale subscrisei, in calitate de asociatie profesionala a procurorilor, legate de realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, de protejarea statului de drept si promovarea demnitatii profesiei de procuror. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ale infractiunii de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.P. Solicitam administrarea urmatoarelor mijloace de proba:
– actele dosarului nr. 295/P/2019 al SIIJ; – declaratiile reprezentantilor persoanei vatamate Asociatia „Initiativa Pentru Justitie”; – imagini video cu purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, facand declaratii la 21.02.2019 cu privire la faptele ce fac obiectul prezentului denunt.
– expertiza medico-legale psihiatrica a numitei Florea Adina, pentru a se stabili daca la data savarsirii faptei aceasta prezenta discernamant.