Procurorii au clasat si dosarul fostului ofiter MAI acuzat ca a infectat mai multe cadre medicale de la Spitalul Gerota. Care este motivul

news

Procurorii de la Parchetul General au dispus clasarea dosarului lui Nelu Lupu, fost ofiter MAI, care a fost infectat cu noul coronavirus si internat la inceputul lunii martie la Spitalul de Urgenta „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”, dupa ce a efectuat o calatorie in Israel, insa a omis sa declare ca a fost in strainatate.

Mai multi pacienti si cadre medicale au fost infectate, iar spitalul a intrat in carantina pentru o luna de zile.

Conform unui comunicat al Parchetului General, procurorii au clasat dosarul cu privire la infractiunile de zadarnicirea combaterii bolilor si fals in declaratii, pe motiv ca „nu s-a putut stabili cert, cu argumente stiintifice” imprejurarea in care fostul politist s-a infectat si daca acesta „a fost sau nu sursa infectarii cvasi-generalizate” din Spitalul de Urgenta „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”.

„In lipsa altor testari, realizate asupra altor pacienti, vizitatori, personal medical, anterior sau in perioada internarii persoanei vizate, sursa ‘initiala’ de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgenta Dimitrie Gerota ramane nesigura, variantele teoretice – imposibil de inlaturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probatiune utilizat in procesul penal – fiind nenumarate. In perioada in care faptuitorul a calatorit in Israel, Israel si Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atat faptuitorul, sotia acestuia, cat si ceilalti membri ai grupului organizat cu care a calatorit nu aveau nicio obligatie in acest sens la intoarcerea in Romania din Israel. Cercetarile au stabilit ca nicio persoana dintre cele care au calatorit impreuna cu faptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmata cu virusul SARS COV-2, fapt care, alaturi de alte probe administrate, a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a faptuitorului in cadrul calatoriei in statul Israel”, explica Parchetul.

In ceea ce priveste „Formularul de evaluare a riscului infectios la internare”, asumat prin semnatura de faptuitor cu ocazia internarii la Spitalul „Gerota”, Parchetul precizeaza ca acesta este un document intern si a fost introdus si atasat foii de observatie clinica generala la initiativa medicului epidemiolog, formularul intocmit fiind aprobat la data de 23 iunie 2017 in cadrul Comitetului Prevenire Infectii Asociate Asistentei Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existentei infectiilor.

Prin Hotararea CNSSU nr. 3/2020 s-a introdus un chestionar pentru evaluarea riscului de imbolnavire cu COVID-19 la pacientii care se prezinta UPU/CPU/Camera de Garda, ca masura specifica in vederea prevenirii si combaterii raspandirii coronavirusului in cadrul spitalelor.

„Necompletarea conforma a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infractiunii de ‘zadarnicirea combaterii bolilor’, ceea ce in prezenta cauza nu se aplica, pacientul asumandu-si prin semnatura un formular intern, adoptat anterior aparitiei pandemiei de COVID-19 . Infractiunea de ‘fals in declaratii’ presupune ca actiunea faptuitorului de a declara necorespunzator adevarul sa aiba ca scop producerea unei consecinte juridice, iar potrivit legii sau imprejurarilor declaratia in sine sa serveasca la producerea acelei consecinte urmarite. Cercetarile efectuate nu au identificat consecinte juridice produse prin raspunsul neconform oferit de faptuitor”, este concluzia Parchetului General.

Nelu Lupu este pensionar al MAI din anul 2015, ocupand la un moment dat functia de director general adjunct al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, iar in prezent lucreaza la ADP Sector 4.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: