Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni confirma dreptul legitim al procurorilor din Romania de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta si autonomia, potrivit unei informari transmise de Asociatia Forumul Judecatorilor. La solicitarea asociatilor profesionale din Romania, Consiliul a emis un aviz cu privire la situatia sistemului judiciar din Romania in care solicita renuntarea la modificarile aduse legilor justitiei si la sectia de investigare a magistratilor.
”Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni confirma in mod absolut dreptul legitim al procurorilor din Romania de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta si autonomia, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei si a impartialitatii aferente statutului de procuror. Statul de drept reprezinta unul dintre pilonii principali ai Consiliului Europei. Pentru a consolida rolul procurorilor in Europa, Comitetul de Ministri, organul decizional al Consiliului Europei, a instituit, in anul 2005, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCJE), acesta fiind o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de statutul procurorilor”, a transmis, luni, Asociatia Forumul Judecatorilor, citata de news.ro.
Potrivit sursei citate, la data de 16 mai 2019, raspunzand unei solicitari adresate de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statului Procurorilor din Romania, Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a emis un Aviz cu privire la situatia sistemului judiciar din Romania, in contextul modificarilor aduse legilor justitiei si al atacurilor constante impotriva magistratilor din Romania.
Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a facut si o serie de aprecieri si recomandari.
”Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, care ii reprezinta pe membrii acestuia ce sunt procurori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statului Procurorilor din Romania, cu privire la independenta procurorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei. In ceea ce priveste rolul si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea temeiurilor de revocare a membrilor CSM si, in special, inlaturarea posibilitatii ca membrii alesi sa poata fi revocati urmare a retragerii increderii, prin vot, de catre adunarile generale ale parchetelor, inclusiv ca urmare a unui memoriu in acest sens”, a transmis Consiliul, potrivit Asociatiei Forumul Judecatorilor.
De asemenea, Consiliul apreciaza ca ca excluderea membrilor societatii civile de la toate sedintele sectiilor – entitati decizionale distincte potrivit noilor modificari aduse legilor justitiei – contravine standardelor europene.
”Colegiul CCPE considera nepotrivit rolul limitat pe care reprezentantii societatii civile il au, in prezent, si recomanda participarea lor deplina in activitatea CSM si in cadrul procesului decizional, alaturi de alti membri. In ceea ce priveste numirea/eliberarea din functie a Procurorului General si a altor procurori cu functii de conducere, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea atat a modificarilor aduse, cat si a actualelor prevederi constitutionale aflate in stransa legatura, astfel incat sa poata fi creat un cadru neutru si obiectiv al numirilor/eliberarilor din functie, conform standardelor europene”, a mai transmis Consiliul.
In plus, Consiliul isi exprima ingrijorarea cu privire la excluderea CSM din procedura ce vizeaza raspunderea materiala a procurorilor, dar si cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, care, in calitate de organ al puterii executive nu ar trebui sa fie implicat in evaluarea cauzelor sau existentei unei erori judiciare.
”Se recomanda in intregime reconsiderarea acestei implicari, precum si exercitarea unei actiuni in regres impotriva procurorului in cauza numai subsecvent unei actiuni disciplinare derulate corespunzator si soldate cu un verdict de vinovatie. Colegiul CCPE subliniaza in continuare caracterul profund ingrijorator al noii proceduri in atragerea raspunderii, plasat in contextul celorlalte modificari legislative ce au dus la crearea noii sectii speciale pentru investigarea infractiunilor comise de procurori si care au impus limitari libertatii lor de exprimare. In acest context, exista un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natura a le submina independenta si autonomia”, a mai transmis Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni.
Reprezentantii Consiliului cer, deopotriva, ca definitia erorii judiciare sa fie suplimentar precizata, in sensul ca ”magistratii nu pot fi trasi la raspundere decat in ipoteza in care reaua credinta sau grava lor neglijenta a fost stabilita printr-un proces derulat corespunzator”.
Colegiul critica si infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
”Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori, Colegiul CCPE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative”, a mai transmis Consiliul.
Reprezentantii organismului considera ca ”noua obligatie impusa procurorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta procurorului, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari”.
”Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva procurorilor, Colegiul CCPE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror alte tipuri de presiuni asupra procurorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente nepotrivite, precum si desconsiderarea in orice alt mod a Ministerului Public sau a procurorilor in mod individual”, se mai arata in document.
In final, Consiliul ”confirma in mod absolut dreptul legitim al procurorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei si a impartialitatii aferente statutului de procuror”.
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…