Parchetul a cerut pedeapsa cu moartea impotriva barbatului acuzat de incendierea criminala a unui studio de animatie la Kyoto, vestul Japoniei, in 2019, care a provocat moartea a 36 de persoane si a declansat un val de emotie si indignare, informeaza joi media nipone, preluate de AFP, citata de Agerpres.
Shinji Aoba, 45 de ani, si-a recunoscut faptele inca de la prima audiere din procesul sau de la Kyoto, la inceputul lui septembrie. Verdictul final este asteptat pe 25 ianuarie anul viitor.
„Nu ma gandeam ca atatia oameni vor muri si cred acum ca am mers prea departe”, a declarat acuzatul in prima zi a procesului.
Iar miercuri el si-a cerut scuze pentru prima data. „Imi pare teribil de rau si am de asemenea sentimentul vinovatiei”, a declarat el in fata judecatorilor, potrivit afirmatiilor preluate de canalul de televiziune public NHK.
„Cred ca trebuie sa platesc pentru crima mea cu (aceasta pedeapsa)”, a adaugat Shinji Aoba, intrebat cu privire la dorinta familiilor victimelor ca el sa fie condamnat la pedeapsa capitala.
El insusi a fost grav ranit in incendiu, survenit pe 18 iulie 2019, si ranile sale au necesitat numeroase interventii chirurgicale. Aoba a comparut la proces in scaun cu rotile.
Avocatii sai au pledat nevinovat, argumentand ca el nu avea „capacitatea de a face distinctie intre bine si rau” din cauza problemelor sale psihiatrice.
Cu toate acestea, el a fost inculpat in decembrie 2020, dupa ce a fost considerat de procurori ca fiind „pe deplin responsabil pentru faptele sale” si din punct de vedere mental apt pentru a fi judecat.
Shinji Aoba „vroia sa se razbune pe studioul Kyoto Animation, iar numarul de victime este exceptional de ridicat in istoria justitiei penale nipone”, a subliniat joi Parchetul in rechizitoriul sau, potrivit NHK. „Acuzatul a premeditat actiunea sa cu o ferma intentie ucigasa si el era perfect constient de pericolele pe care le implica un foc aprins cu benzina”, au adaugat procurorii.
Aoba „propusese un roman (studioului), insa acesta a fost respins. Or, lui ii intrase in cap ca este vorba de o capodopera” si ca ideile sale au fost „furate” de studio, a explicat un medic in timpul procesului.
Tragedia de la KyoAni, care a facut de asemenea circa 30 de raniti printre membrii echipei studioului, a avut un mare rasunet atat in Japonia, cat si in strainatate.
Aceasta este una dintre crimele care a facut cei mai multi morti in arhipelagul nipon dupa decenii.
Fondat in 1985 si renumit pentru calitatea productiei sale, KyoAni isi continua activitatea, in pofida tragediei.
Alaturi de SUA, Japonia este una dintre putinele tari democrate care mai practica pedeapsa cu moartea, unde aceasta este aplicata prin spanzurare. Opinia publica nipona ramane majoritar favorabila acesteia, in pofida criticilor.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Manifestantii opozitiei din Abhazia au ocupat vineri principalele cladiri guvernamentale ale acestei republici separatiste georgiene…
Preturile de referinta la gaze naturale pe piata din Europa au crescut vineri, dupa ce…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…