Procurorul care a deschis dosarul 10 August arata cu degetul catre Predoiu: „Asaltul asupra justitiei intra intr-o noua etapa, una mult mai insidioasa si mai periculoasa”
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, Bogdan Pirlog, reactioneaza dur la in urma deciziei de DIICOT de clasare a Dosarului 10 August si lanseaza acuzatii grave la adresa ministrului Justitiei, Catalin Predoiu. „Ne-am dat seama la momentul numirii lui ca asaltul asupra justitiei intra intr-o noua etapa, una mult mai insidioasa si mai periculoasa”, acuza Pirlog. Pirlog este procurorul care a deschis Dosarul 10 August.
„In toti acesti ani in care a existat asaltul asupra justitiei Ministerul Public a fost condus de Augustin Lazar, care, chiar daca nu era o persoana vocala, a reprezentat acel pol de siguranta si stabilitate care pana la urma ne-a permis noua, celor mai activi, sa ne manifestam pentru apararea justitiei si a statului de drept.
Pe actualul ministru de Justitie, noi l-am prins si in cealalta perioada in care a condus ministerul. Sa nu uitam ca colaboratoarea lui cea mai apropiata si fosta lui secretara de stat a fost Bica (Alina Bica). Noi stiam foarte clar ce fel de persoana este, caracterul lui, legaturile lui din justitie, apropierea de Savonea (n.r -Lia Savonea, fosta sefa a CSM) si de persoanele apropiate acesteia.
Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui ca asaltul asupra justitiei intra intr-o noua etapa, una mult mai insidioasa si mai periculoasa”, a declarat Pirlog intr-un interviu pentru hotnews.ro.
Acesta a spus ca, in calitate de co-presedinte al Asociatiei „Initiativa pentru Justitie”, a participat inclusiv la discutiile din Comisia Iordache din Parlament, unde au fost modificate cele trei legi ale justitiei, iar „din partea opozitiei de atunci alte persoane luptau, in niciun caz nu avea vreo participare domnul Predoiu”.
„A fost o surpriza extrem de neplacuta readucerea lui pe aceasta functie, tinand cont de rezultatele din fostul mandat. Totusi, Bica (n.r. – Alina Bica) nu a fost condamnata (n.r -in dosarul ANRP) pentru fapte comise ca procuror, ci ca secretar de stat. Din aceasta postura participa la acele structuri ale ANRP”, a spus Pirlog.
El a reamintit ca actualul procuror general Gabriela Scutea si procurorul-sef al DIICOT Giorgiana Scutea au fost numite in pofida avizului negativ dat de CSM, spunand ca „faptul ca s-a trecut cu bocancii peste opinia Sectiei pentru procurori a CSM a dat un semnal extraordinar atat in interior, cat si in exteriorul tarii”.
„Persoanele numite nu au ce cauta in aceste functii, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titrati profesionisti din tara, nu asa trebuiau sa se faca numirile (n.r. – in pofida avizului negativ al CSM).
La DIICOT, sub actuala conducatoare, pe vremea in care era adjuncta, Departamentul de stat ne-a declasat pe trafic de persoane. Acum este al doilea an consecutiv. DIICOT a avut-o in frunte pe actuala conducatoare.
Fara sa incalcam prezumtia de nevinovatie, totusi trimiterea in judecata pentru infractiunea de coruptie creeaza o fractura grava. Sotul dumneaei este trimis in judecata. Totusi, la cel mai inalt nivel.. Este pana la urma o responsabilitate sa nu expui institutia la un potential dezastru de imagine. Se va da solutia, se va confirma sau nu. Este ideea strict de imagine si de modul in care se abordeaza in vestul Europei si de modul in care se abordeaza la noi”, a adaugat Bogdan Pirlog.