Procurorul din dosarul Revolutiei isi lanseaza cartea la Oradea

news

Generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare si unul dintre cei mai implicati magistrati in investigarea evenimentelor din decembrie 1989, isi va lansa cartea „Ruperea blestemului | Revolutia Romana din decembrie 1989” la Oradea.

Evenimentul va avea loc joi, 21 noiembrie, de la ora 17:00, in Sala de conferinte a Muzeului Tarii Crisurilor Oradea, si va fi moderat de istoricul Gabriel Moisa, managerul institutiei, informeaza ebihoreanul.ro

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Tarii Crisurilor, volumul, publicat in 2024 la Editura Litera, aduce in prim-plan analiza mecanismelor dezinformarii si a „psihozei teroriste” care au marcat Revolutia din 1989.

Autorul dezvaluie modul in care structurile politico-militare ale vremii au consolidat puterea grupului condus de Ion Iliescu.

„Organizata in jurul marturiilor si declaratiilor din raportul Comisiei Senatoriale, extrase din presa si transcrieri ale emisiunilor TVR, lucrarea demonteaza mitul unei miscari teroriste externe, demonstrand ca actiunile violente au fost initiate de structuri loiale grupului Iliescu”, se mentioneaza in comunicat.

Cartea este considerata un apel la elucidarea adevarului, necesara pentru vindecarea unei societati inca marcate de traumele si confuziile generate de Revolutie.

Generalul Catalin Ranco Pitu a fost numit procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare in 2020, functie pe care a detinut-o pana in 2023.

Cu o experienta de peste 23 de ani in magistratura, Pitu a ocupat pozitii in Judecatoria Oravita, Parchetul Militar din Timisoara si Sectia Parchetelor Militare din Bucuresti. Absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, detine un master in „Securitate Judiciara” obtinut la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Numele sau este strans legat de Dosarul Revolutiei, in care liderii acelor vremuri, inclusiv Ion Iliescu, au fost trimisi in judecata.

Dosarul a fost insa marcat de controverse, iar in 2024, Sectia Parchetelor Militare a recunoscut erori in rechizitoriul semnat de Pitu, ceea ce a dus la retrimiterea dosarului la Parchet.

Lansarea este organizata de Muzeul Tarii Crisurilor in parteneriat cu Universitatea din Oradea, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” si Editura Litera, cu sprijinul Consiliului Judetean Bihor si al Primariei Municipiului Oradea.

Intrarea la eveniment este gratuita, fiind disponibile 150 de locuri pentru public.

Aceasta lansare reprezinta o oportunitate unica de a intelege mai bine evenimentele din decembrie 1989 si de a afla perspectivele unui magistrat implicat in incercarea de a aduce lumina asupra Revolutiei Romane.

Sursa foto: presamil.ro

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: