news

Procurorul general ii enerveaza pe PSD-isti: „Modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 continua sa reprezinte un obstacol major in calea bunei functionari a DNA”

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat joi ca DNA a continuat anul trecut sa obtina rezultate bune in investigarea cauzelor de mare coruptie, desi modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 reprezinta un obstacol major in calea bunei functionari a acestei structuri de parchet.

„In privinta sistemului de justitie din Romania, in Raportul din 2021 privind statul de drept publicat la 20 iulie 2021 s-a retinut ca eficacitatea investigarii si sanctionarii cazurilor de coruptie la nivel mediu si inalt s-a imbunatatit, confirmand bilantul anterior.

Directia Nationala Anticoruptie a obtinut rezultate mai bune, desi modificarile aduse legilor justitiei in perioada 2017 – 2019 continua sa reprezinte un obstacol major in calea bunei sale functionari, astfel ca este necesar sa se modifice codurile. Vor exista obstacole tot mai mari si insecuritate juridica in lupta anticoruptie daca nu se vor gasi solutii legislative si strategice solide pentru deciziile Curtii Constitutionale”, a spus Scutea, la prezentarea bilantului de activitate a Ministerului Public pe anul 2021, citata de Agerpres.

Procurorul general a explicat ca, din datele privind infractiunile de coruptie, rezulta o curba repetata de crestere/scadere a numarului persoanelor trimise in judecata, dar in anul 2021 numarul persoanelor trimise in judecata de DNA a crescut, in timp ce la parchetele nespecializate se inregistreaza o scadere semnificativa de a activitatii.

„La nivelul circumscriptiilor se impune analiza ponderii sesizarilor din oficiu, a relevantei sesizarilor adresate de autoritatile publice, asadar mai mult aspecte procedurale, in completarea analizelor pe care le realizeaza periodic Parchetul General asupra rezultatelor in combaterea coruptiei. Infractiunile de abuz in serviciu daca s-a obtinut un folos (art.13 ind.2 Legea nr.78/2000) – in cazurile in care nu este atrasa competenta DNA – revin parchetelor de pe langa judecatorii, in regim de urmarire penala proprie. Este evident ca sesizari exista, iar operativitatea este redusa, insa impactul acestei categorii de infractiuni trebuie clarificat cu celeritate, fiind afectate fonduri publice si comunitati”, a precizat Gabriela Scutea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ziua internationala impotriva violentei si bullying-ului in scoli, inclusiv cyberbullying. Semnal de alarma privind situatia din scolile romanesti

Ziua internationala impotriva violentei si a bullying-ului in scoli, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcata pe…

23 de minute ago

George Simion, reactie dupa ce site-ul AUR a fost spart de hackeri: „N-are nimeni casete deocheate cu mine”

Liderul AUR George Simion a oferit o prima reactie dupa ce pagina oficiala a partidului…

24 de minute ago

Marjorie Taylor Greene, una dintre cele mai fanatice membre MAGA, ar putea fi noua sefa a Departamentului Securitatii Interne in guvernul lui Donald Trump

Fostul consilier al lui Trump si infractor condamnat Steve Bannon a lansat ideea ca Marjorie…

39 de minute ago

Australia, prima tara din lume care va interzice total tinerilor pana la 16 ani accesul pe retelele sociale

Australia va fixa varsta minima de acces la retelele de socializare la 16 ani, a…

54 de minute ago

MAE avertizeaza cetatenii romani despre posibile perturbari in transportul public din Belgia, joi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca…

59 de minute ago

DIICOT: Retea de droguri destructurata la Timisoara, 14 tineri retinuti intr-un dosar de trafic

Procurorii DIICOT Timisoara au retinut 14 tineri, cu varste intre 19 si 35 de ani,…

O oră ago