Procurorul general spulbera rechizitoriul lui Toader. Profund marcat, arata cum sunt „destructurate” echipele care se ocupa de dosare
Procurorul general, Augustin Lazar, a avut o reactie foarte dura in urma evaluarii lui Tudorel Toader prin care se solicita revocarea sa din functie.
Principalele declaratii:
– Cu doar doua zile in urma, Comisia de la Venetia anunta ca prevederile pot afecta independenta magistratilor, recomandand reexaminarea acestor dispozitii.
– Raportul de evaluare a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general de la PICCJ e raspunsul pe care Executivul intelege sa-l dea Comisiei de la Venetia.
– Justitia este un serviciu public, independent, aflat in slujba cetatenilor, nu a Executivul.
– Cu referire la concluziile si exagerarile vizibile si interesate ale ministrului imi rezerv dreptul sa raspund punctual zilele urmatoare.
– Discursul public a fost in conformitate cu jurisprudenta CEDO. In calitate de coducator al MP am nu doar dreptul, ci si obligatia de a exprima opinii cu privire la modificari legislative care afecteaza activitatea procurorilor.
– Libertatea de exprimare trebuie folosita pentru apararea oricaror imisxtiui de natura de a afecta independenta procurorilor – e un citat din jurisprudenta CEDO.
– In conditiile in care atat controlul IJ si controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justitiei este un demers de natura a destabiliza Ministerul Public.
– Ministrul Justitiei sau autorii, cine ori fi ei, au facut exagerari in raportul de evaluare.
– Am fost notat timp de 36 de ani cu calificativul ‘foarte bine’. Conform legii, este important ca ultima evaluare sa fie ‘foarte bine’, indifierent ca a fost acum un an sau acum trei ani.
– Ziceri penibile in asa zisa analiza privind procurorul general, nici titlul nu este corect
– Cum sa facem dosare cand la fiecare cateva luni sunt destructurate echipele care fac dosare
– Spune analiza ca procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba chiar a incurajat comportamentele de indisciplina. Din 16 sesizari pe care le-am facut, doua privesc procurori din DNA.
– Un atare semnal din partea executivului are semnificatia incalcarii independentei procuroruui, in conditiile in care dosare importante sunt in curs de solutionare. Cum sa faca dosare cand dupa cateva luni echipele de procurori sunt destructurate?
– Le transmit cetatenilor Romaniei sa aiba incredere in procurori. Vom ramane fideli spiritului Constitutiei in sensul de a apara ordinea de drept si drepturile si libertatile cetatenilor.
– Va rog sa-mi scuzati starea emotionala, ma simt intr-un moment special nu numai al carierei mele, ci si al Romaniei. Vom avea mereu magistrati independenti ca stare de spirit. Vom transmite faclia demnitatii si a independentei magistraturii spre generatiile urmatoare.