externe

Procurorul Public European investigheaza scandalul de interceptari telefonice, „Predatorgate”, din Grecia

Parchetul Public European (EPPO) a lansat o investigatie privind utilizarea programului ilegal de spionaj Predator intr-un scandal de interceptari telefonice care a zguduit politica greaca, a aflat Euractiv.

Mai multe surse au confirmat pentru Euractiv ca, la cererea Comisiei PEGA a Parlamentului European – comisia de ancheta care investigheaza utilizarea programelor ilegale de spionaj in UE – EPPO a lansat o investigatie privind mai multe aspecte ale scandalului.

Ancheta Comisiei PEGA s-a concentrat pe exportul ilegal de programe de spionaj (spyware) Predator din Grecia catre tari din Asia, Africa si din alte parti, precum si pe acuzatiile conform carora companiile implicate in asa-numitul Predatorgate ar fi fost implicate in evaziune fiscala.

Contactat de Euractiv, un purtator de cuvant al EPPO a refuzat sa confirme sau sa infirme faptul ca exista o ancheta in curs de desfasurare.

„Ca regula generala, nu comentam investigatiile in curs de desfasurare si nici nu confirmam public cazurile la care lucram. Aceasta pentru a nu periclita procedurile in curs si rezultatul acestora”, a declarat purtatorul de cuvant pentru Euractiv.

„Ori de cate ori vom putea spune ceva despre oricare dintre investigatiile noastre, vom face acest lucru in mod proactiv”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Acordarea licentelor de export

Doua surse diferite au declarat pentru Euractiv ca procurorul UE a primit, in ultimele saptamani, informatii specifice de la jurnalistii greci care investigheaza scandalul interceptarilor telefonice.

„Persoanele care au depus marturie in fata procurorilor au prezentat dovezi care demonstreaza ca administratia (premierului) Kyriakos Mitsotakis a facilitat proliferarea programelor de spionaj Predator de la Intellexa in tari precum Arabia Saudita, Sudan, Madagascar si Bangladesh, prin acordarea de licente de export prin intermediul Ministerului grec de Externe”, a declarat o sursa apropiata de acest caz.

La inceput, guvernul grec a negat orice implicare.

Cateva saptamani mai tarziu, purtatorul de cuvant al guvernului, Yannis Oikonomou, a recunoscut ca Ministerul de Externe a acordat aceste licente si a declarat ca a fost lansata o ancheta pentru a stabili daca au fost respectate toate procedurile prevazute.

Problema acordarii licentelor de export a fost semnalata pentru prima data de publicatia de investigatii Inside Story si de New York Times, ceea ce a determinat Comisia Europeana sa ceara explicatii.

Vicepresedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a dezvaluit saptamana trecuta ca autoritatile elene nu au raspuns la o cerere de informatii trimisa pe 14 februarie.

Guvernul conservator grec nu a reusit sa ofere raspunsuri nici Comisiei PEGA pe aceasta tema.

Intre timp, Yannis Smyrlis, fostul secretar general al ministerului grec de externe care a semnat licentele ilegale de export de spyware, a demisionat la sfarsitul lunii decembrie si a fost numit rapid director adjunct al partidului de guvernamant Noua Democratie inaintea alegerilor generale din mai.

La nivel juridic, procurorul UE examineaza daca guvernul elen a incalcat Regulamentul (UE) 2021/821 pentru asa-numitele produse cu dubla utilizare (adica produse care necesita o licenta speciala de export) pentru a favoriza compania elena Intellexa.

Potrivit Reporters United, o retea greceasca de jurnalisti de investigatie, actionarii Intellexa ar fi avut legaturi cu nepotul lui Mitsotakis, Grigoris Dimitriadis, care pana in august 2022 a fost si secretar general al biroului primului ministru.

Atat Dimitriadis, cat si seful de atunci al serviciilor secrete au demisionat dupa ce s-a aflat ca Nikos Androulakis, europarlamentar si lider al partidului socialist Pasok, a fost plasat sub supraveghere in 2021 de catre serviciile de informatii grecesti.

Mitsotakis a declarat public ca nu era la curent cu aceasta supraveghere, dar opozitia a subliniat ca una dintre primele masuri luate de premier la inceputul mandatului sau a fost sa treaca serviciile secrete sub directa sa supraveghere.

Evaziune fiscala „enorma”

O alta sursa a declarat pentru Euractiv ca informatiile primite de echipa procurorului european Laura Kovesi de la Atena releva o „evaziune fiscala enorma” din partea companiilor implicate in scandalul supravegherii.

„Platile nedeclarate, facturile false si tranzactiile in triunghi sunt cateva dintre infractiunile fiscale grave care par sa fi fost comise de companiile grecesti Intellexa si Krikel, de compania irlandeza Thalestris si de companiile cipriote asociate cu acestea”, a declarat cea de-a doua sursa.

„Sute de facturi si declaratii fiscale false au fost inaintate procurorului european pentru a documenta frauda si modul in care sunt afectate interesele UE”, a adaugat sursa.

Dovezile duc la Chadera Enterprises Limited, o companie offshore inregistrata in Insulele Virgine Britanice, potrivit unui document consultat de Euractiv.

Chadera apartine lui Tal Dilian, un fost ofiter al armatei israeliene, care detine 65% din firma greceasca Intellexa. Restul de 35% din Intellexa apartine companiei cipriote Santinomo Limited.

In septembrie anul trecut, guvernul grec a negat ca a prezentat contractele semnate intre aceste companii si ministere in fata unei comisii parlamentare speciale de ancheta privind scandalul interceptarilor telefonice.

Actionarii Intellexa si Krikel nu au participat la audierile organizate de comisia PEGA a Parlamentului European. In cazul comisiei nationale de ancheta, parlamentarii din partidul de guvernamant Noua Democratie au blocat incercarile de a-i invita la audieri pe proprietarii Krikel si Intellexa.

Cea de-a doua sursa a declarat ca suspiciunea de frauda fiscala declanseaza automat implicarea procurorului UE, conform unui acord de cooperare reciproca recent privind combaterea infractiunilor financiare semnat intre autoritatile fiscale grecesti si EPPO.

Sursa a citat dovezi care arata ca in conturile bancare ale Intellexa si Krikel exista o „discrepanta uriasa intre veniturile declarate autoritatilor fiscale si banii colectati”.

Un test critic pentru UE si justitia greaca

Euractiv l-a contactat pe jurnalistul grec de investigatii Thanasis Koukakis – prima victima confirmata a Predator in Grecia – care a dezvaluit ca inca din primavara anului 2022 a luat legatura cu biroul lui Kovesi si a semnalat ca i-au fost interceptate convorbirile.

„Pana in acest moment, ancheta jurnalistica a avansat intr-o asemenea masura incat implicarea Parchetului European era imperativa. In principal datorita solicitarilor relevante ale Parlamentului European”, a declarat Koukakis.

El a adaugat ca „singura sa rezerva” se refera la dorinta autoritatilor judiciare si de urmarire penala din Grecia de a coopera cu Kovesi.

„In acelasi timp, acest caz va fi un prim test dur pentru calitatea si profunzimea cooperarii Parchetului European cu autoritatile fiscale grecesti”, a precizat jurnalistul grec.

Comisia PEGA a Parlamentului European a cerut autoritatilor grecesti sa rezolve scandalul interceptarilor telefonice inainte de alegeri, programate pentru 21 mai.

Luni (3 aprilie), liderul Pasok, Nikos Androulakis, i-a spus procurorului grec ca procesele trebuie accelerate.

„Acest caz nu se va prescrie nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere penal. Si cei responsabili sa fie siguri ca isi vor asuma pe deplin responsabilitatile”, a declarat Androulakis.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

3 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

3 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

5 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

5 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

6 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

7 ore ago