Echipa procurorului special Jack Smith sustine ca fostul presedinte al SUA nu are dreptul la imunitate pentru un plan „privat” de a ramane in functie
Donald Trump „a recurs la infractiuni” dupa ce a pierdut alegerile din 2020, au afirmat procurorii federali intr-un dosar judecatoresc desecretizat miercuri, care sustine ca fostul presedinte al SUA nu a tinut cont de sfaturile vicepresedintelui sau si ale altor consilieri si nu are dreptul la imunitate impotriva urmaririi penale pentru incercarea sa esuata de a ramane la putere, transmite Associated Press.
Dosarul a fost inaintat de echipa procurorului special Jack Smith in urma unei opinii a Curtii Supreme a SUA care a conferit imunitate extinsa fostilor presedinti pentru actele oficiale pe care le intreprind in timpul mandatului, restrangand domeniul de aplicare al urmaririi penale care il acuza pe Trump de conspiratie pentru a anula rezultatele alegerilor pe care le-a pierdut in fata democratului Joe Biden.
Scopul memoriului este de a o convinge pe judecatoarea districtuala americana Tanya Chutkan ca infractiunile acuzate in rechizitoriu sunt acte private, mai degraba decat oficiale, si, prin urmare, pot ramane parte a rechizitoriului pe masura ce cazul avanseaza.
„Desi inculpatul era presedintele in exercitiu in timpul conspiratiilor acuzate, schema sa a fost in esenta una privata”, a declarat echipa lui Smith, adaugand: «Cand inculpatul a pierdut alegerile prezidentiale din 2020, a recurs la infractiuni pentru a incerca sa ramana in functie».
Printre acestea se numara eforturile de a-l convinge pe fostul vicepresedinte american Mike Pence sa refuze sa certifice numararea voturilor electorale in dupa-amiaza zilei de 6 ianuarie 2021.
Dosarul include detalii ale conversatiilor dintre Trump si Pence, inclusiv un pranz privat pe care cei doi l-au avut la 12 noiembrie 2020, in care Pence „a reiterat o optiune de salvare a fetei” pentru Trump, spunandu-i: „Nu ceda, dar recunoaste ca procesul s-a incheiat”, potrivit procurorilor.
Intr-un alt pranz privat, cateva zile mai tarziu, Pence l-a indemnat pe Trump sa accepte rezultatele alegerilor si sa candideze din nou in 2024.
„Nu stiu, 2024 este atat de departe”, i-a spus Trump, potrivit documentului.
Dar Trump l-a „desconsiderat” pe Pence „in acelasi mod in care a desconsiderat zeci de hotarari judecatoresti care au respins in unanimitate pretentiile sale juridice si ale aliatilor sai si in care a desconsiderat oficialii din statele vizate – inclusiv pe cei din propriul sau partid – care au declarat public ca el a pierdut si ca acuzatiile sale specifice de frauda erau false”, au scris procurorii.
„Fluxul constant de dezinformare” al lui Trump in saptamanile de dupa alegeri a culminat cu discursul sau de la Ellipse in Washington in dimineata zilei de 6 ianuarie 2021, in care Trump «a folosit aceste minciuni pentru a inflama si motiva multimea mare si furioasa a sustinatorilor sai sa marsaluiasca spre Capitoliu si sa perturbe procedura de certificare», au scris procurorii.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…