Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

externe

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze britanice din Marea Nordului, intr-o miscare care ar marca iesirea gigantului energetic american din aceasta zona dupa mai bine de 55 de ani, potrivit Reuters.

Vanzarea, confirmata joi pentru Reuters, are loc in timp ce Chevron pregateste o achizitie in valoare de 53 de miliarde de dolari a rivalului Hess.

Acesta va fi cel mai recent pas intr-o retragere constanta a companiilor de petrol si gaze de top din bazinul britanic in declin, care a fost pionier in productia de adancime in anii 1970.

Activele Chevron includ o participatie de 19,4% in zacamantul petrolier Clair, din vestul regiunii Shetland, operat de BP, cu o productie de 120.000 de barili pe zi. BP a declarat ca are in vedere o a treia faza de dezvoltare a campului, cunoscut sub numele de Clair South, care este unul dintre cele mai mari campuri neexploatate ramase in Marea Nordului.

Productia de petrol si gaze din Regatul Unit a scazut de la un varf de aproximativ 4,5 milioane de barili echivalent petrol pe zi (BOE) la sfarsitul anilor 1990 la aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi in 2023.

Chevron incearca, de asemenea, sa-si vanda participatia la terminalul petrolier Sullom Voe, precum si la sistemele de conducte Ninian si SIRGE, care sunt ambele legate de hub, se arata intr-un comunicat.

Vanzarea ar putea strange pana la 1 miliard de dolari fara beneficiile fiscale, a spus o sursa din industrie. Procesul este de asteptat sa fie lansat oficial in iunie.

Vanzarea nu va afecta operatiunile sediului international al Chevron din Londra sau centrul sau tehnologic din Aberdeen, a spus compania.

Iesirea urmeaza unei revizuiri a portofoliului global al Chevron, in timp ce CEO-ul Mike Wirth incearca sa se concentreze pe cele mai profitabile active ale companiei, a spus Chevron.

In 2018, Chevron si-a vandut pachetul de actiuni detinut la Rosebank catre Equinor. Un an mai tarziu, a vandut multe dintre activele sale din Marea Nordului catre Ithaca Energy. Alte companii petroliere importante, inclusiv Exxon Mobil, ConocoPhillips si Shell, au vandut active detinute in bazin inca din anii 2000.

„Chevron continua tendinta companiilor nord-americane de a parasi Marea Britanie”, a declarat David Moseley, analist la firma de consultanta Welligence. Potentialii cumparatori pentru activele Chevron includ independenti care doresc sa creasca, a adaugat el.

Chevron a declarat ca va vinde active de pana la 15 miliarde de dolari, ca parte a achizitiei planificate a Hess, care a intampinat o piedica din cauza unui conflict juridic cu rivalul Exxon privind activele din Guyana.

Acesta a spus ca procesul de vanzare de la Marea Nordului nu este legat de o taxa exceptionala de 35% impusa de guvernul britanic producatorilor din Marea Nordului in urma cresterii preturilor la energie in 2022.

„Ca parte a concentrarii Chevron asupra mentinerii disciplinei de capital atat in energiile traditionale, cat si in cele noi, ne revizuim in mod regulat portofoliul global pentru a evalua daca activele sunt strategice si competitive pentru capitalul viitor”, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: