Productia de miere de tei si salcam scade drastic in 2023 din cauza conditiilor meteo si a infestarii cu Varroa; apicultorii cer ajutor guvernamental
Productia de miere de tei din acest an a inregistrat o scadere de peste 80% fata de 2022, iar mierea de salcam este cu 60% mai putina decat anul trecut, conform Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Hunedoara.
Principalele cauze sunt conditiile meteo nefavorabile, care au influentat negativ culesul florilor, si parazitul Varroa Jacobsoni, care a afectat grav familiile de albine, informeaza agerpres.ro
„Culesul la florile de tei a fost, practic, calamitat din cauza conditiilor meteo. Floarea de tei este sensibila la temperatura exterioara, umiditate si presiune atmosferica, toate acestea influentand cantitatea de nectar.
Anul acesta, productia de miere de tei a fost mai mica cu peste 80%, in judetul Hunedoara realizandu-se doar 3 tone. Este infim”, a declarat Tiberiu Korb, vicepresedintele ACA Hunedoara.
De asemenea, vremea a fost defavorabila si pentru florile de salcam, ducand la pierderi de circa 60%. In aceste conditii, stocurile de miere de salcam ale apicultorilor din Hunedoara sunt estimate la aproximativ 40 de tone.
Problemele apicultorilor sunt accentuate de infestarea cu parazitul Varroa Jacobsoni, care a afectat peste 30% din familiile de albine din judet. Acest acarian se hraneste cu hemolimfa albinelor, ducand la mortalitate ridicata daca nu se intervine prompt.
Pentru salvarea apiculturii romanesti, Tiberiu Korb solicita interventia statului, atat prin acordarea de subventii directe apicultorilor activi, cat si prin impunerea unor taxe si controale stricte asupra mierii importate din Ucraina si China, despre care apicultorii sustin ca nu respecta normele de calitate ale Uniunii Europene.
„Pe langa taxe si controale, se impune mentionarea explicita pe fiecare borcan ca acea miere nu este din UE. Noi suspectam ca chiar si mierea despre care se spune ca este din Republica Moldova ar fi, de fapt, din Ucraina”, a precizat Korb.
Apelul pentru sprijin guvernamental include si solicitarea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, care, in octombrie, a cerut Guvernului introducerea mierii pe lista produselor reglementate pentru licentele de import, conform OUG 84/2023. Korb considera ca subventiile ar trebui directionate catre apicultorii care produc efectiv miere, mentionand ca „subventia la kilogramul de miere produs este cea mai buna forma de ajutor”.
In judetul Hunedoara activeaza aproximativ 1.000 de apicultori, iar scaderea drastica a productiei de miere si problemele generate de parazitul Varroa Jacobsoni afecteaza in mod direct sustenabilitatea acestui sector.