Potrivit ministrului economiei, Florin Spataru, tara noastra incepe sa produca din ce in ce mai multa munitie de razboi. Compania de stat care se ocupa cu productia de munitie si armament, va redeschide o serie de capacitati de productie, la care s-a renuntat in trecut din lipsa de comenzi. In plus, in Fagaras se va infiinta o fabrica de pulberi, scrie Buna Ziua Brasov.
„Romania a inceput sa investeasca de aproape un an in retehnologizare, dezvoltare de noi capacitati de productie, in special in fabricile de productie a munitiei. Toate companiile subordonate Romarm care produc munitie au bugete substantiale in retehnologizare. Urmatoarea etapa este securizarea productiei de pulberi”, a declarat Florin Spataru.
Ministrul a spus ca, pe fondul diminuarii stocurilor de munitie in tarile care ajuta Ucraina sa reziste atacurilor rusesti tara noastra va face investitii pentru a creste puternic productia de munitie in toate unitatile de profil din Romania.
„Atat pentru munitia de calibru mic, cat pentru munitia de calibru mare am aprobat planurile investitionale. Urmeaza sa omologam munitia necesara pentru MApN, pe capabilitatile de aparare pe care ministerul le achizitioneaza. Pastram in continuare capacitatea de productie de munitie non NATO si, in acelasi timp, dezvoltam aceleasi capacitati de productie prin achizitia de echipamente, dar si omologari pentru munitia NATO, care va intra stocurile MApN”, a mai declarat Spataru.
Florin Spataru a spus ca tara noastra va creste capacitatea de productie a munitiei ”de 3-4 ori”. „Vorbim de uzina de la Cugir, de Sadu, de Tohan, Zarnesti, de Plopeni, vorbim de Dragomiresti. Toate aceste investitii vor face ca Romania sa devina un hub de furnizare pentru toate tarile NATO si alte tari europene. Repunem in functiune si capabilitati pe care le-am avut dar, din lipsa comenzilor nu au mai fost utilizate. Acum, impreuna cu Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Romarm le repunem in functiune.”
Cifra de afaceri a Romarm a crescut fata de anul trecut,”de doua pana la trei ori”.
Ministrul Economiei a vorbit si despre necesitatea de a forma si de a angaja personal pentru aceste unitati din industria de aparare. „Asta este obiectivul. Pentru asta, unele dintre companiile din subordinea Romarm au depus deja la Ministerul Educatiei proiecte pentru crearea acelor campusuri pentru invatamantul dual. Din discutiile cu reprezentantii sindicatelor si reprezentantii companiilor din industria de aparare am incurajat dezvoltarea acestor consortii, pentru a atrage in primul rand tineri si a putea dezvolta acest capital uman de care avem nevoie”, a adaugat Spataru.
Autoritatile vamale au confiscat in 2023 un numar record de produse contrafacute pe piata UE,…
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Eurodeputati din PSD si AUR au sarit sa o apere pe Roxana Minzatu in legatura…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a avut miercuri o noua serie de atacuri la adresa lui…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a reactionat violent, de la Londra, dupa ce Nicolae Ciuca i-a…
Istoricul american Grant Harward si-a lansat, saptamana aceasta, la Universitatea Ovidius din Constanta (UOC), cartea…