Productia masinilor Fiat 500 electric va fi oprita timp de 4 saptamani din lipsa de comenzi din Europa

externe

Stellantis va opri productia modelului electric Fiat 500 pentru patru saptamani din cauza lipsei de comenzi in Europa, potrivit The Guardian.

Compania franco-italiana, care detine si marcile Citroen, Vauxhall si Peugeot, a declarat ca productia va fi suspendata de vineri.

O incetinire globala a vanzarilor de vehicule electrice (EV), cauzata partial de politicile diferite privind stimulentele ecologice, a impins producatorii de automobile din intreaga lume sa-si adapteze planurile pentru vehicule electrice.

„Masura este necesara din cauza lipsei actuale de comenzi, legata de dificultatile profunde experimentate pe piata europeana [de masini electrice] de catre toti producatorii, in special cei europeni”, a declarat Stellantis.

Fiat 500 complet electric, o masina mica distincta, este fabricata la Mirafiori, Torino, in nord-vestul Italiei, locul de nastere al marcii.

Stellantis a spus ca „munceste din greu pentru a gestiona cel mai bine aceasta faza grea de tranzitie”.

Compania investeste 100 de milioane de euro in Mirafiori, care s-a deschis in 1939, pentru a adopta o baterie mai performanta si va produce o versiune hibrida a modelului 500, incepand din 2025 si 2026.

Sindicatele au cerut de multa vreme Stellantis sa reinnoiasca fabrica, unde productia a scazut in ultimii ani, construind acolo o masina ieftina si de mare volum.

Italia a lansat un plan de 1 miliard de dolari pentru a ajuta soferii sa treaca la vehicule mai ecologice in acest an, inclusiv subventii pentru achizitionarea de masini complet electrice. Cu toate acestea, Roma si Stellantis au fost in dezacord cu privire la abordarea guvernului cu privire la stimulente.

De asemenea exista temeri privind un razboi comercial cu China, dupa ce UE a impus tarife provizorii la importul de vehicule electrice chinezesti, variind de la 17,4% la 37,6%, in iunie. Cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la ceea ce Comisia Europeana a numit subventii „nedrepte” de la Beijing.

In semn de crestere a diviziunilor in Europa, premierul spaniol, Pedro Sanchez, a cerut UE sa reconsidere tarifele la vehiculele electrice chinezesti, spunand ca este important sa se gaseasca un „compromis” intre bloc si China.

„Trebuie sa fiu direct si sincer… Cred ca trebuie sa ne reconsideram, noi toti, nu numai statele membre, ci si Comisia [Europeana], pozitia fata de aceasta miscare. Nu avem nevoie de un alt razboi, in acest caz un razboi comercial”, a spus Sanchez in timpul unei vizite la Kunshan, langa Shanghai, miercuri.

China este unul dintre cei mai importanti producatori de masini electrice, iar absorbtia in tara a crescut. Intre 2021 si 2022, vanzarile de vehicule electrice in China au crescut de la 1,3 milioane la 6,8 milioane, reprezentand mai mult de o treime din vanzarile de vehicule electrice din lume in 2022. China este, de asemenea, cel mai mare emitator de carbon din lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: