Productia mondiala de vin scade la cel mai redus nivel din ultimii 62 de ani
Vremea nefavorabila din intreaga lume va determina probabil ca productia mondiala de vin sa scada anul acesta la cel mai redus nivel din ultimele sase decenii, potrivit BBC.
Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV) spune ca productia de vin din intreaga lume va fi probabil cu aproximativ 7% mai mica in 2023 decat anul trecut.
O astfel de productie ar fi cea mai slaba din 1961 incoace.
OIV atribuie nivelurile scazute de productie conditiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv inghet, precipitatii abundente si seceta.
„O furtuna perfecta in emisfera nordica si sudica a creat aceasta situatie catastrofala”, a declarat pentru BBC seful departamentului de statistica al OIV, Giorgio Delgrosso.
Analiza se bazeaza pe informatii provenite din tari care reprezinta 94% din productia mondiala a bauturii stravechi.
Productia de vin a scazut in aproape toate tarile din Uniunea Europeana, care produce peste 60% din totalul mondial. Potrivit OIV, productiile mai mici se datoreaza ploilor si furtunilor in unele tari si secetei in altele.
Productiile au scazut cu 14% in Spania si cu 12% in Italia, unde vremea uscata a redus recolta de struguri din acest an.
Dar a ramas la fel in Franta, ceea ce inseamna ca aceasta tara este acum cel mai mare producator mondial, depasind Italia.
Imaginea a fost sumbra si in alte parti ale lumii, tarile din emisfera sudica fiind deosebit de afectate.
Producatorii s-au confruntat cu un soc in Chile, cel mai mare producator de vin din emisfera sudica, unde randamentele au scazut cu 20% ca urmare a secetei si a incendiilor de padure. Recolta a fost la fel de sumbra si in Australia, unde productia a scazut cu un sfert fata de anul trecut.
Cu toate acestea, situatia a fost mai roz in SUA, unde productia a crescut cu 12% fata de 2022.
Ar putea exista o veste buna pentru iubitorii de vin.
Desi productia globala slaba este rea pentru industrie in general, OIV noteaza ca scaderea cererii globale ar putea insemna ca piata globala ramane relativ echilibrata – evitand o scadere a preturilor.
„Pe masura ce cresterea economica din China a incetinit din 2018, am vazut cum consumul si importurile de vin au scazut semnificativ”, a declarat Delgrosso.
„Productia scazuta nu este o veste buna, dar nivelurile mai mici de consum ar putea ajuta la echilibrarea preturilor.”
In august, guvernul francez a anuntat ca va aloca aproximativ 200 de milioane de euro pentru a distruge stocurile de vin excedentare, in timp ce industria se straduieste sa se adapteze la scaderea cererii.