news

Profesoara cu 36 de ani in invatamant: „Copiii sa nu-si mai ia manuale la care nu au acces, care ar trebui sa fie gratuite. Sa aiba conditii decente la scoala si la sate” – Video

Protestul cadrelor didactice a inceput, vineri, in jurul orei 12, in fata Palatului Victoria, sediul Guvernului, apoi, in jurul orei 13:30, a continuat cu un mars spre Palatul Cotroceni, sediul Administratiei Prezidentiale, unde au ajuns in jurul orei 15.

Jurnalistii de la Agerpres au realizat mai multe interviuri cu profesorii aflati in mars, pentru a prezenta starea de spirit a acestora.

– Carmen Sebanescu, profesoara cu o cariera de 36 de ani: “luptam si pentru noi, luptam si pentru, poate nu sase la suta din PIB, dar sa creasca. Asta inseamna investitie in invatamant, sa nu-si mai ia copii diverse manuale, la care nu au acces. Si care ar fi trebuit sa fie gratuite, sa aiba conditii decente la scoala, in atat in orase si la sate”.

– Profesorul Radu Tabarca din Targoviste: ”Sa inteleaga ca educatia nu este cea care nu produce bani. De la educatie vin banii cu adevarat in orice societate normala”.

– Profesoara Elena Ghita din Buzau a marturisit ca participa la actiunile de protest “in primul rand pentru copiii mei, am doi copii, (…) pentru conditiile din scoli, pentru salariul meu, care este un salariu de mizerie, (…) avem si noi familii de intretinut, copii de intretinut, iar ceea ce se intampla cu noi de trei saptamani este o jignire, o batjocura la adresa noastra (…) Vrem un salariu decent care sa demonstreze respectul pe care tot il flutura guvernantii la televizor”.

– Andra-Nicoleta Mecu (Uniunea Studentilor Academiei de Studii Economice din Bucuresti): “Mama mea este cadru didactic si mai mult pentru ea sunt prezenta astazi aici, iar impreuna cu colegii mei studenti am venit sa sustinem profesorii care ne-au crescut (…) cadrele didactice merita mai mult respect, si, mai ales, cred ca 6% pentru educatie este un lucru care trebuie respectat”.

– Prof. univ. dr. Virginia Maracine (Academia de Studii Economice) aprecia: “In ultimul timp, in tara asta, doar noi, cei fara functii politice, respectam legea, nu si guvernantii. Exista o lege pentru 6% din PIB pentru educatie, vreau sa se respecte aceasta lege (…) Nu doar noi trebuie sa respectam legea, guvernantii trebuie sa o faca, in primul rand. Altfel, trebuie sa plece”.

Guvernul Romaniei a inaintat vineri o noua oferta sindicalistilor din Educatie, constand intr-o suma de 1500 de lei, care se va acorda anual, in luna octombrie, pana in 2027, a anuntat, vineri, dupa consultarile cu reprezentantii Executivului, Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

„Am avut discutii cu membrii Guvernului. Cerinta noastra a fost cea pe care toata lumea o stie, si anume sa se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grila de salarizare. Guvernul Romaniei a spus clar ca nu poate oferi aceasta crestere. Singurul lucru pe care poate sa-l faca este acela de a acorda in loc de 40% cat au promis initial, 45% si suplimentar sa se acorde pana in 2027, in fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru ca asa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declansat greva, oamenii sunt cei care hotarasc daca inceteaza sau nu”, a spus Hancescu, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a sustinut ca nu este normal sa existe presiuni in a se renunta la greva.

„Nu este normal sa se intample asa ceva. Nimeni nu are voie sa forteze pe cineva sa intre in greva sau sa forteze pe cineva sa iasa din greva. Este drept constitutional. Este o mare greseala care nu face altceva decat sa creasca starea de tensiune din invatamant si nu cred ca este cazul.

Le-am si transmis reprezentantilor Guvernului ca in momentul de fata exista o revolta foarte mare in cancelarii si indiferent cum se va termina aceasta actiune de protest, doar colegii vor hotari daca nu au rezultatele pe care le scontau, automat se poate ajunge si la asa ceva. Urmeaza sa stabilim la discutiile ulterioare cu domnul Bolos. Acum colegii au solicitat daca se pot acorda. Actiunile de protest sa stiti ca nu vizeaza numai cresteri salariale.

Pe noi ne intereseaza pana la urma si investitiile totale in sistemul de invatamant. Dorinta noastra este sa ajungem rapid la acel 15% din bugetul general consolidat, care in procent din PIB cam tot acelasi lucru inseamna. Deci, daca vrem sa vedem ca intr-adevar legile invatamantului preuniversitar si universitar sunt cu adevarat functionale, atunci automat trebuie sa ai si finantare corespunzatoare. Este examenul de maturitate pe care il da clasa politica in maximum sase luni”, a subliniat Nistor.

Mii de sindicalisti din Educatie protesteaza, vineri, in Bucuresti, incepand de la ora 11:00. De la ora 12:30 acestia au plecat in mars pe traseul Piata Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozavesti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu catre Piata Razoare, unde au ajuns in jurul orei 13:30.

Ulterior, dupa aproape o ora si jumatate protestatarii s-au adunat in fata Palatului Cotroceni. Profesorii au scandat „Demisia!”.

Guvernul a aprobat, joi, o Declaratie, avand ca anexa un memorandum, ca o „garantie suplimentara” privind politica sectoriala de salarizare a personalului din sistemul national de invatamant, in acord cu solicitarea cadrelor didactice in acest sens.

In context, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a mentionat ca Memorandumul prin care Guvernul se angajeaza sa ofere garantii suplimentare in ceea ce priveste salarizarea profesorilor debutanti nu prezinta foarte multe garantii din punct de vedere juridic. Acesta a adaugat ca documentul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui sa fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lunga durata, si face referire si la transa care va fi platita de la 1 ianuarie, insa sindicatele din Educatie au mai avut si alte cerinte care nu sunt incluse in document.

Potrivit unui comunicat transmis la inceputul acestei saptamani de catre sindicate, un numar de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul in data de 6 iunie.

Greva generala din educatie a fost declansata in data de 22 mai 2023.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de infectii respiratorii. Vaccinarea antigripala, cea mai sigura masura de protectie

Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…

7 minute ago

Elon Musk a starnit un val de indignare pe reteaua sociala X, dupa ce a ironizat in mod cinic afirmatiile lui Zelenski privind independenta Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…

16 minute ago

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci. El avea 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…

52 de minute ago

Salva de rachete lansate de Hezbollah asupra orasului Haifa din Israel. Sinagoga lovita, mai multi raniti

Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…

O oră ago

Dragnea confirma blatul Ciolacu-Simion: „Simion va primi de la PSD cate 10, 15 sau 20 de voturi de la fiecare dintre cele 18.000 de sectii de vot din Romania”

Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…

10 ore ago

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

10 ore ago