Profesoara Tunegaru, un nou mesaj revolutionar: „Sa renuntam sa mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, doar pentru ca acestia sunt scriitori canonici”

news

Profesoara Cristina Tunegaru, care preda limba romana in Bucuresti, a publicat un  mesaj pe Facebook care cu siguranta ca va naste noi controverse. Ea spune ca un „bun roman” nu este cel „care a silabisit candva nuvelele lui Slavici si-a schimonosit in comentarii poeziile lui Eminescu”.

Iata mesajul Cristinei Tunegaru:

„Multumesc domnului Cartarescu ca se alatura in lupta pentru o noua abordare a literaturii in scoala. Ideea ca ar exista nume de autori „obligatorii” in gimnaziu trebuie sa dispara. Daca vrem ca elevii nostri sa iubeasca literatura romana, atunci trebuie sa-i convingem sa citeasca orice. Sa alegem texte potrivite, indiferent de autor, texte care sa genereze reactii, sa starneasca imaginatia, rasul, texte vii, actuale.

Sa renuntam sa mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, doar pentru ca acestia sunt scriitori canonici – deci obligatorii pentru un bun roman – si sa admitem ca prin impunerea lor nu formam nimic de fapt. Sunt activitati in cel mai bun caz care au zero efect educativ pe termen lung. Dar alteori sadim oroarea de lectura, de carte, de invatare si copiii nu citesc acasa.

Ce este un bun roman ? Cel care a silabisit candva nuvelele lui Slavici si-a schimonosit in comentarii poeziile lui Eminescu ? Sau acela care foloseste corect limba romana, citeste in mod curent, este preocupat de invatare si de cunoastere, se documenteaza si cerceteaza si, prin inteligenta lui cultivata in scoala prin lectura, reuseste lucruri extraordinare ?

Sa privim cu atentie spre copiii pe care-i avem in fata, sa intelegem ca ei sunt altfel decat am fost noi, ca e firesc sa fie asa, sunt mai inteligenti decat toti cei de dinaintea lor, au cunostinte mai bogate, acces neingradit la surse de informatie, la tehnologie. Ei nu vor citi decat daca sunt atrasi, momiti spre lectura. Nu vom reusi cu texte prafuite scrise intr-o limba arhaica, despre tarani din alte secole. Ei vor sa afle despre lumea lor.

Cu nuiaua, cu frica de note proaste si de pedeapsa nu vom crea cititori. Copiii nostri vor citi numai de drag, numai atunci cand ii vom ajuta sa dezvolte o relatie intima cu cartea, o comunicare unica cu o lume imaginara in care ei se descopera si din care invata”, a scris Tunegaru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: