Profesor la ASE: „Romania are preturi la energie de 3 ori mai mari decat in Portugalia si Spania si de 4-5 ori mai mari decat in tarile nordice”

politica

Cristian Paun, profesor universitar la ASE, fost presedinte al Consiliului de Administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), scoate in evidenta faptul ca Romania are „cele mai mari preturi la energia electrica din Uniunea Europeana”.

„In Romania este anuntat azi printre cele mai mari preturi la energia electrica din Uniunea Europeana. Peste noi mai sunt doar francezii.

Pretul la noi este dublu fata de Polonia, de 3 ori mai mare ca cel din Portugalia si Spania si de 4-5 ori mai mare decat cel din tarile nordice. In regiune, suntem peste toti, inclusiv vecinii bulgari si unguri.

Avand in vedere ca productia de energie la noi este realizata in proportie de 70-80% de companii de STAT sau controlate de STAT, ca transportul este facut de o companie de STAT in exclusivitate si ca doar distributia este cat de cat concurentiala si privata, dar este pusa pe butuci de compensare-plafonare, te iei cu mainile de cap. Acciza pe energie si combustibili este 60% din totalul accizelor incasate de statul roman. Care mai dijmuieste masiv si profiturile companiilor din energie. Este clar ca situatia are legatura cu statul si cu vaca lui de jupuit taxe de pe noi.

In loc sa contribuie la dezvoltarea economica, sa fie element de competitivitate in regiune si in UE, sectorul energetic de la noi este folosit pe post de agent fiscal si de acoperit gaurile facute de speciali in bugetul de stat. Va dati seama ca va fi jale pentru companiile romanesti in perioada urmatoare, mari sau mici. Jale! Cand vor da cu ochii de polonezi, cehi sau chiar bulgari pe piata. Deficitul comercial va fi in crestere, inflatia mai abitir ca la altii!

Pentru ca ne ocupam cu jupuiala! Pardon, ‘reglementarea’ pretului cum susura, mai nou, unii dintre cei de la guvernare…”, a scris Paun pe Facebook.

Guvernul va demara o analiza privind modul in care se vinde energia pe piata, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, adaugand ca preturile nu pot fi lasate sa creasca „in mod galopant”.

Intrebat daca reglementarea pietei energiei poate tempera inflatia, ministrul a raspuns: „Cu siguranta”.

„Aici as vrea totusi sa vedem un lucru care s-a intamplat si pe care trebuie sa-l gestionam de aici incolo. Statul roman a venit sa sprijine cetatenii si economia in fata exploziei preturilor la energie si a luat o masura de plafonare, daca vreti, a preturilor. A fost un gap pentru ceea ce inseamna, ce resimte cetateanul. Insa in partea cealalta, la modul in care se vinde energia pe piata, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat intr-un regim, hai sa fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut si ANRE, impreuna cu Ministerul Energiei, participam si noi, intreg Guvernul, facem o analiza pentru ca nu poti lasa preturile sa creasca, cum sa va zic, in mod nu mai necontrolat, dar in mod galopant, pentru ca nu poti sustine”, a precizat Caciu, la finalul sedintei de Guvern.

Acesta a adaugat ca banii de plata pentru furnizori nu vin de la statul roman, ci din taxele platite de „toata lumea”.

„Banii acestia sunt taxele pe care le platiti dumneavoastra, chiar si eu, chiar daca sunt demnitar platesc si eu taxe, dar toata lumea plateste taxe si trebuie intr-adevar intervenit intr-o zona de reglementare a pietei, pe fluxul ei, pentru ca undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere”, a adaugat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: