Profesorii vor fi obligati sa completeze o declaratie de interese, in care isi asuma ca nu fac meditatii cu elevii de la clasele unde predau
Desi noua lege a Educatiei interzice expres ca profesorii sa dea meditatii elevilor claselor unde predau si exista inca din 2017 un cod de etica profesionala care de asemenea nu permite acest lucru, multi dascali nu tin cont de aceste interdictii.
De multe ori ii obliga pe elevi sa faca meditatii cu ei si chiar, ii nedreptatesc pe cei care nu fac, sustin reprezentantii asociatiilor de parinti.
Ca atare, printr-o noua reglementare, toti profesorii vor fi obligati sa-si asume, printr-o declaratie de interese, ca nu fac meditatii cu elevii de la clasa.
Declaratia de interese se va face in scris, pe propria raspundere si cuprinde norma didactica, materiile predate si activitatile de pregatire cu elevii – adica meditatiile sau diferitele proiecte desfasurate cu ei – pentru ca scolile sa stie daca profesorii fac pregatire cu elevii de la clasa.
Cadrele didactice ar trebui sa completeze aceasta declaratie in fiecare an, pana la data de 31 decembrie. Profesorii care au ore in mai multe unitati de invatamant vor completa o singura declaratie care sa contina toate informatiile. Cate un exemplar ajunge apoi in fiecare unitate de invatamant in care predau.
Cei care nu depun aceasta declaratie sunt pasibili de abatere disciplinara.
Procedura pentru completarea declaratiilor de interese de catre personalul didactic de predare este in consultare publica pana pe 4 noiembrie. Cel mai recent studiu arata ca un elev din trei face meditatii cel putin la o materie.