Prognozele INSCOP Research in privinta alegerilor europarlamentare si locale, confirmate, in cea mai mare parte, la urne

politica

sondaje, INSCOP, corecte

Estimarile publicate de INSCOP Research in sondajele din aprilie si mai 2024 atat in ceea ce priveste prezenta, cat si intentia de vot au fost confirmate la urne.

Potrivit lui Remus Stefureac, director INSCOP Research,  „sondajele facute serios nu au gresit chiar daca datele au fost culese cu doua saptamani inainte de alegeri. Principalele concluzii in urma comparatiei dintre datele de sondaj si rezultatele oficiale sunt urmatoarele: estimare generala foarte buna in conditiile unui procent foarte ridicat de voturi anulate. Estimare precisa a prezentei la urne. Estimare buna a votului pentru Alianta PSD-PNL.  Estimare precisa a votului pentru AUR, UDMR, SOS Romania, PUSL, alte partide.

Diferenta mai ridicata intre estimarea intentiei de vot pentru ADU si rezultatul obtinut de ADU. Diferenta mai mica intre estimarea ADU+REPER si votul ADU+REPER. Estimare foarte buna a performantei candidatului independent Nicu Stefanuta. Estimare precisa a votului pentru partidele mici”

Raportat la respondentii care au ales un partid si declarau ca vin sigur la vot, estimarea prezentei la alegerile europarlamentare publicata de INSCOP in sondajul din aprilie era de 51.1%, respectiv de 51.3% in mai. Prezenta la alegerile europarlamentare dupa numararea a 99.2% dintre sectiile de votare a fost de 52.3%.

Vom compara datele sondajului publicat de INSCOP in aprilie privind intentia de vot a respondentilor care au ales un partid, indiferent daca declarau ca vin sau nu la vot – 74.4% din esantion, datele publicate de INSCOP in mai privind intentia de vot a respondentilor care au ales un partid si declarau ca merg sigur la vot – 51.3% din esantion si rezultatele alegerilor europarlamentare dupa numararea a 99.2% dintre sectiile de votare.

Alianta PSD si PNL era cotata in aprilie 46.6% din voturi, in mai cu 44.3% si a obtinut la alegerile europarlamentare 48.7%.

AUR era cotat in aprilie cu 16.7% din voturi, in mai cu 15.3% si a obtinut la alegerile europarlamentare 14.95%.

ADU era cotata in aprilie cu 13.8% din voturi, in mai cu 16.8% si a obtinut la alegerile europarlamentare 8.63%.

UDMR era cotat in aprilie cu 5.1% din voturi, in mai cu 5.8% si a obtinut la alegerile europarlamentare 6.53%.

SOS Romania era cotat in aprilie cu 4.5% din voturi, in mai cu 4.7% si a obtinut la alegerile europarlamentare 5.04%.

Partidul Diaspora Unita era cotat in mai cu 2.2% din voturi si a obtinut la alegerile europarlamentare 1.79%.

REPER era cotat in aprilie cu 1.8% din voturi, in mai cu 1.5% si a obtinut la alegerile europarlamentare 3.69%.

PUSL era cotat in mai cu 1.1% din voturi si a obtinut la alegerile europarlamentare 1.47%.

Alte partide (Partidul Romania Mare, Partidul Patriotilor, Partidul Alternativa Dreapta) erau cotate in mai cu 2.1% din voturi si au obtinut la alegerile europarlamentare 2.26%.

Nicolae Stefanuta (independent) era cotat in mai cu 2.6% din voturi si a obtinut la alegerile europarlamentare 3.05%.

Alti candidati independenti (Vlad Gheorghe, Silvestru Sosoaca, Paula Parvanescu) erau cotati in mai cu 3.6% din voturi si au obtinut la alegerile europarlamentare 3.97%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: