Programul „Cornul si laptele” nu va fi pentru toti elevii, in ciuda promisiunilor Guvernului

news

Elevii din clasele primare si gimnaziu din Covasna si Iasi nu vor primi lapte sau produse lactate in cadrul programului cu fonduri europene, Programul pentru scoli al Romaniei (cunoscut de ani de zile si sub denumirea „Cornul si laptele”). Ca si in anii trecuti specialistii in domeniu se asteapta ca programul sa fie unul cu probleme si in alte judete.

Consiliul Judetean Covasna nu a reusit sa incheie contract cu nicio firma pentru furnizarea laptelui pentru elevi, potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean, citat de Agerpres.

La Iasi situatia este similara: nu exista furnizor de lapte pentru elevi si nu toti elevii vor primi produse de panificatie din prima zi de scoala, scrie si Ziarul de Iasi, conform edupedu.ro

Licitatii intarziate

Consiliul Judetean Covasna nu a reusit sa incheie contract cu nicio firma pentru furnizarea laptelui pentru elevi, pentru ca nicio firma nu s-a prezentat la licitatie. De aceea elevii vor primi doar mere si produse de panificatie, potrivit conducerii institutiei, citate de Agerpres. Elevii vor primi de trei ori pe saptamana primi corn, doua zile biscuiti si mere.

“Incepand din prima zi a anului scolar vom putea asigura corn si mere pentru 22.634 de copii, de trei ori pe saptamana vor primi corn, doua zile biscuiti si mere. Am incheiat contractele necesare, dar din pacate nicio firma nu a participat la licitatie pentru furnizarea laptelui, de aceea incepand cu 9 septembrie vom putea asigura doar produsele de panificatie si fructe.

Pentru acestea am incheiat un contract cadru, astfel in urmatorii ani vom putea asigura produsele fara probleme”, potrivit presedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor.

Si la Iasi situatia este similara. Elevii nu vor primi lapte si produse lactate pentru ca nu exista un producator de lactate mare in judet, care sa aiba si retea de distributie, a spus vicepresedintele Marius Danga, pentru Ziarul de Iasi.

La Iasi licitatia pentru fructe si produse de patiserie nu a fost castigata pentru toate zonele, astfel ca unii elevi nu vor primi in prima zi de scoala produsele de panificatie.

S-au atribuit doar loturile de fructe si doua din cele cinci loturi de produse de panificatie. Judetul a fost impartit in cinci zone, iar in fiecare din acestea sunt cele trei loturi de produse. Asadar, 15 loturi in total, din care sunt adjudecate doar 7, mai scrie scrie publicatia locala.

„Pretul cel mai mic”, in detrimentul calitatii

Pretul scazut al portiei de lapte, de doar 1,11 lei, inclusiv TVA, face ca furnizarea portiei de lapte sa fie aproape imposibila pentru agentii economici, aducand probleme suplimentare logisticii si calitatii produselor livrate, a sustinut Marius Sorin Danga, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi.

In judetul Iasi, de exemplu, anul trecut, la prima licitatie pentru Programul pentru scoli nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedurile au fost reluate. Dar asta cu doar doua luni inaintea terminarii anului scolar.

Semnale de alarma au fost trase de mai multi inspectori scolari in iunie 2024 la o dezbatere regionala organizate de Edupedu.ro.

Programul pentru scoli al Romaniei trebuie imbunatatit. Legislatia sa fie mult simplificata, sa poata fi cu mai multa usurinta citita de catre toata lumea, spunea Ionel Moatar – ISJ Caras.

Atata timp cat va exista acest „pret cel mai mic”, s-ar putea sa nu avem si calitatea cea mai buna, atragea atentia Cornelia Micicoi, consilier judetean Timis.

Nu este prima oara cand furnizorii de lapte nu participa la licitatii pentru acest program, cum s-a intamplat in cazul Covasnei.

In urma cu doi ani, motivul mentionat era ca procesatorii nu isi pot acoperi costurile, chiar si in conditiile in care, recent, Guvernul a majorat pretul pe care il achita pentru o portie de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei.

La finalul anului 2022 procesatorii de lapte au tras un semnal de alarma si sustineau ca vor opri distributia la finalul contractelor incheiate. Viorel Donosa, producator de lactate, director al companiei Ilvas S.A. din Vaslui, care asigura distributia laptelui in scoli, a explicat pentru Edupedu.ro atunci, ca, de fapt, pretul achitat de stat este mai mic, pentru ca pierd niste bani din calculele statului. De atunci, pretul a ramas neschimbat.

Principalul scop al Schemei europene Lapte in scoli este acela de a incuraja alimentatia sanatoasa la copii.

Un al doilea obiectiv al Schemei europene este sustinerea producatorilor (fermierilor) si procesatorilor de lapte, motiv pentru care masura este si parte a Politicii Agricole Comune.

Proiect transmis cu doar 3 saptamani inaintea inceperii scolii

In contextul dat, trebuie mentionat, potrivit edupedu.ro, ca ministerul Educatiei a trimis cu intarziere Guvernului proiectul pentru aprobare: cu doar 3 saptamani inainte de inceperea scolii, desi a fost pus in dezbatere in luna aprilie.

Documentul prevede explicit ca elevii primesc produsele din prima zi de scoala, 9 septembrie.

Ministerul Agriculturii a anuntat ca anul acesta 1.908.231 prescolari din gradinitele de stat autorizate/acreditate si particulare acreditate cu program normal de 4 ore si elevi din invatamantul primar si gimnazial de stat si privat autorizat/acreditat vor primi produsele.

Cei aproape 2 milioane de elevi si copii de gradinita ar trebui sa primeasca la scoala, in decurs de o saptamana: 2 portii de fructe si/sau legume, 3 portii de lapte, 2 portii de produse lactate (iaurt, sana, kefir) si 5 portii de produse de panificatie, prin Programul pentru scoli al Romaniei, sustinut in mare parte cu bani europeni.

Bani alocati de Uniunea Europeana

Uniunea Europeana asigura banii pentru lapte, fructe si legume iar Guvernul plateste inca 217.063 mii lei pentru produse de panificatie.

Suma alocata anul acesta este de 760.241 mii lei, dintre care:

96.176 mii lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 38.163 mii lei pentru derularea masurilor educative aferente, potrivit anexei nr. 1;

370.676 mii lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 38.163 mii lei pentru derularea masurilor educative aferente, potrivit anexei nr. 2;

217.063 mii lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie, potrivit anexei nr. 3, exclusiv din bugetul national.

Pentru anul scolar 2024-2025, conform Deciziei de punere in aplicare (UE) 2024/845, suma este de 6.178.236 euro pentru acordarea gratuita de fructe si legume si derularea masurilor educative si de 11.433.734 euro pentru acordarea gratuita de lapte si produse lactate si derularea masurilor educative aferente, potrivit HG publicat in Monitorul Oficial pe 23 august.

Programul Laptele Scolar nu a fost inventat de Romania, ci este prezent in statele europene inca din anii ’50. Este un program finantat din fonduri europene care, pe langa produse are si o componenta de masuri educationale pentru o alimentatie sanatoasa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: