life

Progres revolutionar: Oamenii de stiinta au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem

Oamenii de stiinta au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem, intr-un progres revolutionar, fara a mai fi nevoie de ovule sau spermatozoizi, potrivit The Guardian.

Oamenii de stiinta spun ca acesti embrioni, care seamana cu cei aflati in stadiile incipiente ale dezvoltarii umane, ar putea oferi o informatie cruciala asupra impactului tulburarilor genetice si asupra cauzelor biologice ale avortului spontan recurent.

Cu toate acestea, lucrarea ridica, de asemenea, probleme etice si juridice serioase, deoarece entitatile dezvoltate in laborator nu se incadreaza in legislatia actuala a celor mai multe tari.

Embrionii nu au o inima care bate sau inceputul unui creier, dar au celule care ar continua sa formeze placenta, sacul vitelin si embrionul insusi.

Profesorul Magdalena Zernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge si de la Institutul de Tehnologie din California, a descris activitatea, miercuri, intr-un discurs la reuniunea anuala a Societatii Internationale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston.

„Putem crea modele asemanatoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor [stem embrionare]”, a spus ea.

Nu exista nicio perspectiva pe termen scurt ca embrionii sintetici sa fie utilizati clinic. Ar fi ilegal sa-i implantam in uterul unei paciente si nu este inca clar daca aceste structuri au potentialul de a continua sa se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.

Motivatia lucrarii este ca oamenii de stiinta sa inteleaga perioada de „cutie neagra” a dezvoltarii care se numeste asa deoarece oamenilor de stiinta li se permite sa cultive embrioni in laborator doar pana la 14 zile. Apoi, ei preiau cursul dezvoltarii mult mai departe, analizand scanarile de sarcina si embrionii donati pentru cercetare.

„Ideea este ca, daca modelati cu adevarat dezvoltarea normala a embrionului uman folosind celule stem, puteti obtine o multime de informatii despre cum incepem dezvoltarea, ce poate merge prost, fara a fi nevoie sa folosim embrioni timpurii pentru cercetare”, a declarat Robin Lovell-Badge, seful departamentului de biologie a celulelor stem si genetica evolutiva la Institutul Francis Crick din Londra.

Anterior, echipa lui Zernicka-Goetz si un grup rival de la Institutul Weizmann din Israel au aratat ca celulele stem de la soareci ar putea fi incurajate sa se uneasca in structuri asemanatoare embrionilor timpurii cu un tract intestinal, inceputurile unui creier si o inima care bate. De atunci, s-a desfasurat o cursa pentru a traduce aceasta lucrare in modele umane si mai multe echipe au reusit sa reproduca cele mai timpurii etape de dezvoltare.

Detaliile complete ale celei mai recente lucrari, de la laboratorul Cambridge-Caltech, nu au fost inca publicate intr-un jurnal. Dar, vorbind la conferinta, Zernicka-Goetz a descris cultivarea embrionilor la un stadiu cu putin peste echivalentul a 14 zile de dezvoltare pentru un embrion natural.

Structurile model, fiecare crescuta dintr-o singura celula stem embrionara, au ajuns la inceputul unei etape de dezvoltare cunoscuta sub numele de gastrulatie, cand embrionul se transforma de la a fi o foaie continua de celule la formarea unor linii celulare distincte si stabilirea axelor de baza ale corpului. In aceasta etapa, embrionul nu are inca o inima care bate, intestin sau inceputuri ale creierului, dar modelul a aratat prezenta celulelor primordiale care sunt celulele precursoare ale ovulului si spermei.

Dezvoltarea evidentiaza cat de rapid stiinta din acest domeniu a depasit legea, iar oamenii de stiinta din Marea Britanie si din alte parti lucreaza deja la elaborarea unor linii directoare voluntare pentru a reglementa munca pe embrioni sintetici. „Daca intentia este ca aceste modele sa fie foarte asemanatoare cu embrionii normali, atunci intr-un fel ar trebui sa fie tratati la fel”, a spus Lovell-Badge. „In prezent, in legislatie, nu sunt. Oamenii sunt ingrijorati de asta.”

Exista, de asemenea, o intrebare importanta, ramasa fara raspuns, daca aceste structuri, in teorie, au potentialul de a deveni o creatura vie. S-a raportat ca embrionii sintetici crescuti din celule de soarece par aproape identici cu embrionii naturali. Dar cand au fost implantati in pantecele soarecilor femele, nu s-au dezvoltat in animale vii. In aprilie, cercetatorii din China au creat embrioni sintetici din celule de maimuta si i-au implantat in pantecele maimutelor adulte, dintre care cateva au prezentat semnele initiale ale sarcinii, dar niciunul nu a continuat sa se dezvolte dupa cateva zile. Oamenii de stiinta spun ca nu este clar daca bariera in calea unei dezvoltari mai avansate este doar tehnica sau are o cauza biologica.

„Este foarte greu de raspuns. Va fi greu de spus daca exista o problema intrinseca cu ei sau daca este doar tehnica”, a spus Lovell-Badge. „Acest potential necunoscut a facut ca necesitatea unei legislatii mai puternice sa fie presanta”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

3 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

3 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

3 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

36 de minute ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

4 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

51 de minute ago