Proiectul secret american de inteligenta artificiala Maven a fost testat pe campurile de lupta din Ucraina. Tehnologia este folosita pentru detectarea automata a tintelor
Un proiect experimental de inteligenta artificiala (AI) dezvoltat de armata americana a avut rezultate mixte pe campurile de lupta din Ucraina, a relatat New York Times (NYT), preluat de Kyiv Independent.
Proiectul Maven a inceput in 2017 si este principalul efort al Pentagonului de a adopta domeniul inca incipient al inteligentei artificiale pentru razboi, deschizand calea pentru ca algoritmii sa ia decizii in locul soldatilor si comandantilor.
Invazia Rusiei in Ucraina a reprezentat prima ocazie de a testa modul in care sistemul ar functiona intr-un razboi terestru conventional intre doua armate.
O masa de date din nenumarate surse – de la sateliti la conturile de Instagram ale soldatilor rusi – a fost introdusa in Proiectul Maven, mult mai mult decat ar putea oamenii sa sorteze si sa verifice fara ajutor.
„La sfarsitul zilei, acesta a devenit laboratorul nostru”, a declarat pentru NYT generalul-locotenent Christopher T. Donahue, comandantul Corpului XVIII Aeropurtat.
Se pare ca unul dintre principalele obiective actuale ale Proiectului Maven este de a dezvolta detectarea automata a tintelor, care ar putea fi apoi combinata cu tehnologia dronelor pentru a produce roiuri de drone kamikaze autonome care pot cauta si distruge tintele inamice cu o contributie minima din partea operatorilor umani.
Potrivit Bloomberg, tehnologia se imbunatateste, dar mai are inca un drum lung de parcurs. Atunci cand folosesc diferite tipuri de date imagistice, soldatii pot identifica corect un tanc in 84% din cazuri, in timp ce Project Maven AI se apropie de 60%, cifra scazand la 30% in conditii de zapada.
Cu toate acestea, tehnologia a fost utila, iar Ucraina foloseste o versiune a Project Maven „care nu se bazeaza pe aportul celor mai sensibile informatii americane sau pe sisteme avansate”, relateaza NYT.
Ucraina a echipat unele dintre dronele sale de atac cu capacitati de tintire bazate pe inteligenta artificiala, care ar fi fost folosite in cadrul campaniei in curs de desfasurare a Ucrainei care vizeaza industria energetica rusa.
In ultimele saptamani, Ucraina a efectuat atacuri din ce in ce mai dese asupra rafinariilor de petrol rusesti si a altor instalatii industriale cu ajutorul dronelor cu raza lunga de actiune. In total, atacurile recente ar fi intrerupt intre 12-14% din capacitatea de rafinare a Rusiei.
O sursa anonima a declarat pentru CNN ca unele dintre aceste drone au inceput sa foloseasca o versiune simpla de inteligenta artificiala care ajuta dronele la tintirea precisa si previne bruiajul.
„Precizia sub bruiaj este permisa prin utilizarea inteligentei artificiale. Fiecare aeronava are un computer terminal cu date despre satelit si teren”, a declarat sursa.
Un analist a declarat pentru CNN ca utilizarea chiar si a acestei forme de baza de inteligenta artificiala, cunoscuta sub numele de viziune artificiala, permite ca o drona sa fie programata sa cartografieze terenul pe traiectoria sa de zbor inainte de a fi folosita pe teren, ceea ce inseamna ca drona nu are nevoie de contact cu satelitii.
Desi alte detalii specifice despre Proiectul Maven din Ucraina nu sunt publice, NYT afirma ca acesta a ajutat fortele ucrainene sa tinteasca inamicul si, mai important, a oferit atat Kievului, cat si Washingtonului lectii despre punctele slabe ale IA si despre domeniile in care trebuie imbunatatita.
„Iar oficialii Pentagonului inteleg acum, intr-un mod in care nu au inteles niciodata inainte, ca sistemul american de sateliti militari trebuie sa fie construit complet diferit, cu configuratii care seamana mai mult cu constelatiile de sateliti mici Starlink ale lui Elon Musk”, scrie NYT.