Promisiunile electorale ale lui Ciolacu sunt imposibil de pus in aplicare: „S-ar ajunge la deficit de 20%. Inflatia din Turcia sau Argentina ar fi parfum”

politica

Deputatul Catalin Tenita (REPER) anunta ca punerea in aplicare a promisiunilor candidatului PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, ar duce la o crestere uriasa a deficitului Romaniei. „Cu un deficit de 20% inflatia din Turcia sau Argentina ar fi parfum”, subliniaza Tenita.

„Cat e halatul? Versiunea Ciolacu. Am zis sa citesc si eu promisiunile electorale. Am inceput cu Ciolacu.

Pe promisiunile din programul lui electoral ies minim 44.8 miliarde anual. Euro. 14% deficit pe langa ce avem acum.

Pensiile si salariile bugetarilor marite ar reprezenta vreo 10%.

Cu un deficit de 20% inflatia din Turcia sau Argentina ar fi parfum (de trandafiri?)”, a scris Tenita pe Facebook.

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB dupa primele noua luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finantelor Publice.

„Executia bugetului general consolidat in primele noua luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, fata de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor noua luni ale anului 2023”, se arata in documentul de la Finante.

Veniturile totale au insumat 415,98 miliarde lei in primele noua luni ale anului 2024, inregistrand un avans de 13% (an/an), sustinut de incasarile din venituri curente – contributii de asigurari, TVA, impozit pe salarii si venit, impozit pe profit, accize si venituri nefiscale.

In acelasi timp, cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 512,22 miliarde lei au crescut in termeni nominali cu 20,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele noua luni ale anului 2024 au inregistrat o crestere cu 2,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2023, de la 26,5% din PIB la 29% din PIB, precizeaza sursa citata.

La rectificarea bugetara adoptata de Guvern, deficitul pentru anul in curs a fost revizuit in crestere de la 5% din PIB la 6,94% din PIB. Consiliul Fiscal estimeaza, insa, ca deficitul pe cash se va apropia de 8% din PIB, in 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: