Ungaria. Produsele care contin proteine din insecte vor avea etichete distincte in magazine
Ministerul Agriculturii din Ungaria a anuntat ca va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor, astfel incat produsele care contin proteine din insecte sa poata fi distinse si separate pe rafturile magazinelor, a anuntat, miercuri, ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, intr-un comunicat citat de hirado.hu.
Ministrul a atras atentia asupra faptului ca obiceiurile alimentare traditionale s-ar putea afla in pericol, intrucat cei de la Bruxelles acorda pentru tot mai multe specii de insecte autorizatii de vanzare in scop alimentar.
Potrivit deciziei Comisiei Europene, exista deja patru tipuri de insecte care pot aparea in Uniunea Europeana ca alimente si ingrediente alimentare.
Ungaria a fost singurul stat membru care nu a sprijinit decizia UE, intrucat crede ca in uniune va fi nici penurie de alimente, nici de proteine.
Politicianul a mentionat, de asemenea, ca in vederea informarii corecte si precise a cumparatorilor, Ministerul Agriculturii din Ungaria va modifica regulamentul de etichetare a alimentelor. In acest fel, produsele care contin proteine din insecte vor putea fi distinse in magazine in mod clar. Ingredientele trebuie sa fie foarte vizibile pe ambalaj, iar produsele trebuie asezate pe niste rafturi separate.
Potrivit unui sondaj al Oficiului National pentru Siguranta Alimentelor (Nebih), mai putin de 5% dintre consumatori ar dori sa manance alimente realizate din insecte, iar peste 70% dintre acestia sunt complet impotriva consumarii acestui tip de alimente.
Potrivit lui Istvan Nagy, Ungaria beneficiaza de multe materii prime de inalta calitate, alimente proaspete, sanatoase si calitative, astfel ca „nu suntem nevoiti sa consumam gandaci. Este important sa ne pastram traditiile gastronomice si sa nu permitem sa ni se schimbe obiceiurile alimentare”, a adaugat ministrul.