Protejeaza-te din timp. De ce vaccinarea antigripala in septembrie este esentiala si gratuita pentru numerosi romani

life

Covid, vaccinuri, aruncate, Pfizer

Vaccinarea impotriva gripei sezoniere este recomandata sa inceapa din luna septembrie, avand in vedere ca sezonul gripal debuteaza de obicei in noiembrie si atinge varful in ianuarie sau februarie. Medicii subliniaza importanta vaccinarii timpurii, deoarece organismul are nevoie de aproximativ doua saptamani pentru a dezvolta anticorpi dupa administrarea vaccinului. Astfel, cei care se vaccineaza din timp beneficiaza de protectie eficienta cand virusul gripal incepe sa circule intens.

Gripa este o afectiune virala contagioasa, cu consecinte care variaza de la moderate pana la severe, mai ales pentru persoanele din categoriile de risc. In unele cazuri, gripa poate duce la complicatii grave sau chiar la decese. Spre deosebire de raceala obisnuita, gripa debuteaza brusc si are simptome mai agresive, precum febra ridicata, dureri musculare, oboseala si tuse persistenta.
Vaccinul gripal este actualizat anual pentru a combate tulpinile predominante ale virusului, deoarece acesta este unul dintre cele mai instabile virusuri, prezentand mutatii frecvente. In acest an, vaccinul include combinatii de tulpini care au circulat in sezonul precedent, oferind protectie impotriva celor mai probabile variante care vor aparea in noul sezon gripal.

Vaccinarea este recomandata tuturor, insa este deosebit de importanta pentru anumite categorii de persoane aflate in grupuri de risc, care sunt mai vulnerabile la complicatii grave. Printre acestea se numara copiii mici, persoanele cu varsta peste 65 de ani, femeile insarcinate, persoanele cu afectiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, bolile respiratorii sau diabetul, dar si cei cu imunitate scazuta sau cu afectiuni autoimune si oncologice.

Totodata, vaccinarea este puternic recomandata pentru persoanele care lucreaza in medii cu expunere crescuta la virusuri, cum ar fi personalul medical si cei care au contact frecvent cu publicul.
In Romania, vaccinul gripal este oferit gratuit pentru mai multe categorii de persoane vulnerabile, printre care copiii cu varsta intre 6 luni si 18 ani, femeile insarcinate, persoanele cu afectiuni cronice si cei cu varsta peste 65 de ani. Pentru persoanele cu varsta intre 45 si 65 de ani, care nu au afectiuni cronice, vaccinul este compensat in proportie de 50%.

Vaccinul poate fi prescris de orice medic cu contract incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar administrarea este realizata de medici cu competenta in vaccinare, precum medicii de familie, pediatrii sau medicii epidemiologi.

Importanta vaccinarii antigripale

Vaccinarea antigripala nu doar reduce riscul de imbolnavire, ci si scade semnificativ riscul de complicatii si spitalizari pentru persoanele din categoriile vulnerabile. In fiecare sezon gripal, vaccinarea ajuta la protejarea populatiei si la reducerea presiunii asupra sistemului de sanatate, in special in perioadele de varf ale infectiilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: